Jump to content

Mások munkája mindig könnyebb, ahogyan a szomszéd fűje is mindig zöldebb

2017. 09. 02. 17:00

Gyermekként alig várjuk, hogy egyszer végre felnőttek lehessünk. Álmodozunk arról, hogy önálló életünkben hol és mit fogunk dolgozni. Vár ránk a szabadság, amikor már senki nem mondja meg, mit tegyünk és mikor.

Lelki szemeink előtt már körvonalazódik egy szép jövő. Kényelmes munkatempót, jó munkakörnyezetet, magas fizetést látunk. Nem véletlenül noszogattak szüleink a tanulás miatt, de a valóság kicsit más lehet, mint amit megálmodunk. A nyári hőségben, vagy a téli nagy hidegben mindenki, aki fedett, kellemes irodai környezetben tölti a munkaidejét, sokkal jobban élvezi még a munkát is, mint az, aki ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ám az is előfordul, hogy az irodában dolgozó sokkal szívesebben dolgozna a szabad ég alatt, akkor, amikor kellemes kint a levegő. Egyszóval, vannak pillanatok, amikor másra vágyunk, és az nem jó, amiben éppen vagyunk. Ha keresünk, akkor mindegyik munkában lehet találni pozitívumokat, de ugyanúgy negatívumokat is.

Aki már gyermekként is arról álmodott, hogy kenyérkeresőként irodai munkát fog végezni, és így is történt, akkor nyugtázhatja magában, hogy megvalósította elképzeléseit. Az irodai munka legfőbb előnye, hogy biztonságban, fedett helyen dolgozik. A tikkasztó nyári hőségben is kellemesebb egy szellős, árnyékolt, akár légkondicionált helyiségben dolgozni, mint a tűző napon kemény fizikai munkát végezni. Sok kint végzett munkakörben az eső sem akadály. Ha menni kell, munka van, akkor bizony az sem mindig számít, hogy épp esőben, mínusz fokokban kell tenni. Bizony, aki a szabadban dolgozik, az ki van téve az időjárás szeszélyeinek. Ilyenkor az irodában vagy bármilyen fedett helyen dolgozó átértékeli munkakörnyezetét, hogy az lehetne rosszabb is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen munkakörben dolgozik valaki.

Az irodistákra gyakran ráhúzzák azt a skatulyát, hogy nekik könnyű és a természetben dolgozó fizikai munkásnak milyen nehéz. Mindennek van előnye és hátránya is. Mégis, amikor az irodai munkát végző kinéz az ablakon és a természet épp változni készül a télből a tavaszba, akkor olyan gondolatok költözhetnek fejébe, mint az, hogy milyen jó lenne, ha az irodáját kiköltöztetnék a természetbe. Még a munka is másképp menne, ha érné a napfény, a nyiladozó természet venné körül.

Csakhogy idilli munkahely nagyon kevés van. Mindig van valamilyen tényező, ami ronthat a körülményeken, legyen az emberi, vagy másféle. Az ember gyarló, és változatosságot igényel. Szükség van erre az agyunknak is, mert máskülönben eltunyulunk, ellustulunk. Márpedig a munkahelyek zöme arról szól, hogy jóformán néhány tevékenységet csinálunk, de azt a megunásig. Gondoljunk csak azokra, akik ugyan fedett helyen, gyárban, de szalag mellett végeznek monoton munkát. Van, aki nem is bírja ezt a fajta megterhelést.

Nagyon szerencsésnek mondhatja magát az, aki olyan helyen dolgozik, ahol a munka is a számításainak megfelelő, valamint a hely és a munkatársak is. Sokak azonban a túlélésre játszanak, mert a család fenntartásához szükséges a pénz. Ha így is van, találni kell valami szépséget a napokban. Minél több időt kell a családdal, a szeretteikkel foglalkozni, és találni kell olyan elfoglaltságot, amelyben ki tud kapcsolódni, jól érzi magát.

(Forrás: marmalade.hu | bandwidthplace.com, acculturated.com, businesspundit.com/képek)