Jump to content

Hőség idején sem áll le a munkavégzés, de szabályokhoz kötött

2017. 06. 23. 17:00

Felhívták a figyelmünket az extrém melegre, amelynek megfelelően szükséges cselekednünk, elővigyázatosan kell eljárni. Nemcsak magunkat kell védeni a nagy hőség miatt, hanem ugyanígy kell óvni állatainkat is.

Másodfokú riasztás van érvényben az ország nagy részében, mindezt ráadásul tartósabban jósolták. Még a hidegfrontok sem hűsítik le nagyon a környezetünket. A nagy meleg kikészítheti az ember szervezetét, mégis dolgozni szükséges. A hőségben a szervezetünk terhelése is megnövekszik. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy klimatizált irodában végezzük a munkánkat, vagy a szabadban, a tűző napon.

A légkondicionált helyiségben való munkavégzés kellemesebb ugyan, mint a tűző napon izzadni, égni, azonban az is lehet veszélyes, ha az nincs megfelelően beállítva, karbantartva.

A magas hőmérséklet hatására csökkenhet a szellemi éberségünk. Az éjszakára is alig csökkenő hőség miatt ráadásul az esti pihenés sem garantáltan olyan, mint amilyennek lennie kellene ahhoz, hogy másnap mindent beleadva belevágjunk a munkanapba. A kevesebb és kevésbé pihentető alvás is hozzá járulhat a nappali szellemi éberség csökkenéséhez, na és persze ahhoz is, hogy fizikailag is kevesebbet bírunk. A hőség hatására koncentrálni is nehezebb, nemcsak a gondolatainkat, hanem a mozgásainkat is bajosabb összehangolni egymással. A nagy melegben gyakoribbak a rosszullétek, és a balesetek száma is megnövekedik általában.

A munkavédelmi törvényben szabályozva van, hogy mit kell a munkaadónak biztosítania a dolgozója számára. Eszerint, ha a munkavégzés szabadtéren folyik, akkor óránként tíz perces pihenőidőt szükséges beiktatni a dolgozó részére. Igény szerint, de legalább félóránként védőital biztosítása is szükséges. A 14-16 fokos víz a legideálisabb, hogy a folyadékvesztést pótolni lehessen, és hűtsön is a víz. Munkavégzés során amúgy sem engedélyezett az alkohol fogyasztása, de a nagy melegben ez egyenesen tilos, és még a kávét is jó mellőzni ilyenkor. Akár a hűvösben, akár irodában dolgozik valaki, akkor is megterhelő a meleg. Ha pedig a tűző napon teszi a dolgát valaki, akkor kimondottan hanyagolandó a kávé fogyasztása, mert az is csak elvonja a szervezettől a folyadékot.

Mivel a hőség teljesítőképességünkre is kihat, érdemesebb rövidebb munkaperiódusokat beiktatni, amelyeket szünetekkel szakítanak meg. A szünetek is legyenek hosszabbak, és hűvös helyen kerüljön sor, ha szabadban dolgozik valaki. Ez lényegében mindenkire igaz, aki a hőségben kénytelen dolgozni és nem szabadságát tölti.

Bizonyos munkahelyi előírások is vonatkoznak a munkaruhát illetően, amennyiben azonban a világos és könnyebb öltözék nem veszélyezteti a munkavégzést, érdemes lecserélni.

Nemcsak az emberekre hat a nagy meleg, de a munkaeszközeinkre is. Akinek veszélyes anyagokkal kell dolgoznia, annak azt is számításba kell vennie, hogy a hőmérséklet emelkedésével megnő a veszélyes kémiai anyagok párolgása, amely rosszullétet, ájulást is okozhat.

Amennyiben lehetséges, munkavégzés után egy kellemes zuhany nemcsak lehűthet, de komfortérzetünket is növelheti.

A hivatalos hőségriadó kijelentését megelőzően is lehet nyűgös a munkavégzés, de a hőségriadó idején speciális szabályok lépnek érvénybe.

(Forrás: marmalade.hu | quifinanza.it, seton.com, phobia.wikia.com/képek)