Jump to content

Botrányos érettségik

2017. 04. 18. 17:00

Alig néhány nap és a középiskolák végzős diákjai eddigi életük egyik legnagyobb kihívása elé néznek, érettségiznek. Hiába mondják, akik már túl vannak a megmérettetésen, hogy semmiség, az ő életükben jelenleg a legnagyobb történés.

Az érettségiző diákoknak először írásban, majd szóban kell számot tenniük eddigi tudásukról. Májusban zajlanak az írásbeli vizsgák, egy kis szusszanó után pedig követi a szóbeli felelet. Csakhogy nem mindig ment le az érettségi zökkenőmentesen. A diákokra amúgy is jellemző, hogy ott hágják át a szabályokat, ahol csak lehet, és volt is arra példa, hogy valamilyen úton-módon megszerezték az érettségi tételeket, csakhogy máskor felnőttek hibájából lett kavalkád az érettségi körül.

Volt egy év, a rendszerváltás éve, amely igencsak izgalmasra sikerült. Helyzeti előnybe kerültek az akkor érettségiző diákok egy része, ugyanis már napokkal az írásbeli vizsga előtt ismerték, hogy milyen faladatokkal fognak találkozni az érettségi napján. Amikor ez kiderült, érvénytelenítették az így szerzett jegyeket és az év végi jegyeket írták be az érettségi bizonyítványba. Ez a történet lett az alapja a Moszkva tér című filmnek.

Későbbi években történt, hogy újságból értesülhetett mindenki – természetesen az érettségiző diákok is – az akkori magyar tételekről.

Arra is volt példa, hogy az intézmény, amely az érettségi feladatsorok összeállításáért, kiküldéséért felelős, nem jó tételeket küldött el iskolákba. A másnapi tételsort küldték ki, ez az iroda vezetőjének állásába került. Volt, amikor a rádióban mondták be a matematikai feladatsor megoldását. A baj csak az volt, hogy ezt akkor tették meg, miután kiosztották a diákoknak a feladatlapokat. Ezek mind a kétezres évek előtt történtek.

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda kénytelen volt az egyik évben kiértesíteni a vizsgahelyeket, ugyanis adminisztratív, valamint az értelmezést zavaró hibákat fedeztek fel a matematika és biológia feladatsorában. A gyors intézkedésnek köszönhetően sikerrel letudták a vizsgát.

A kétezres évek elején is több baki történt. Előfordult olyan, hogy olasz nyelvből ugyanazt a feladatsort kapták a diákok, amelyet az előző évben is. A diákoknak nagy mázlija volt, ugyanis nem írattatták velük újra a dolgozatot. Egy szakközépiskola diákjaival furcsa eset történt, mert egy héttel korábban írattatták meg velük az idegen nyelvi teszteket. Ez azt vonta maga után, hogy újból ki kellett küldeni a feladatsort a diákoknak, és természetesen újra is kellett írniuk.

Győri, pécsi, budapesti diákok valamilyen módon, de megszerezték 2005-ben a feladatsorokat. Ez a tettük oda vezetett, hogy a matematika érettségit érvénytelenítették, más tárgyakból új feladatsort kellett a diákoknak írni. Ez persze anyagi vonzattal is járt az államkasszának, ugyanis új feladatsorokat kellett nyomtatni. Sosem derült ki, hogy ez a káosz kinek volt köszönhető.

A kétszintű érettségi bevezetése után egy szentgotthárdi iskola diákjai nem tehettek nyáron előrehozott érettségit, mert az intézményükben nem teljesítették a középiskolai tananyag záróvizsgáját. Ennek hiányában nem is tehettek előrehozott érettségit, csak ősszel, amikor már a záróvizsgát is letudták.

Az elmúlt időkben minden probléma, baki és csalás nélkül zajlott le az érettségi. Reménykedjünk abban, hogy az idei is csatlakozhat a nyugodt évekhez.

(Forrás: marmalade.hu | cbt.eku.edu, themotherlist.com, huffingtonpost.com/képek)