Jump to content

Hass elsőre, nyerd meg őket

2017. 04. 05. 17:00

Nagy a kihívás, ha munkahelyváltáson jár az eszünk. Már a bekerülés sem egyszerű sok helyre, és olykor többedmagunkkal találkozunk, akik arra az egy pozícióra jelentkeznek. Nincs mese, el kell kápráztatni a felvételi bizottságot.

Egy állásinterjún megnyerni a felvételiztetők kegyeit nem csak azon múlik, hogy az önéletrajzunk milyen tanulmányi előmeneteleket, milyen képességeket és készségeket tartalmaz, hanem számos más tényező is szükséges. Aznap tényleg a legjobb formában kell lennünk. Tehát nagyon sok múlik azon, hogyan állunk neki. Az a nap, akár az egész életedet, az egész karrieredet befolyásolhatja. Mindenképp pozitívan kell hozzáállni.

Állj bele a helyzetbe, és ha már rászántad magad a megmérettetésre, akkor ne hátrálj meg. Ez azt is jelenti, hogy bátran felveszed az idegen, a felvételi elbeszélgetést végzőkkel a szemkontaktust, hiszen ők is halandó emberek. Habár sok múlik azon, milyen képet alkotnak rólad, de nem kell meghunyászkodni, és bátran a szemükbe kell nézned. A legfontosabb, hogy legyél közvetlen, de ne túlságosan. Legyél nyitott, barátságos és mosolygós, de ugyancsak mértékkel. Ezek az alapvető megnyilvánulások igencsak nagy hatással lesznek a leendő munkaadóidra. Ha pozitív vagy, azt megérzik a felvételiztetők, és még te is sokkal jobban érzed magad a bőrödben.

Már említettük, hogy szükséges a nyitottság is, de ez nyilvánuljon meg gesztusaidban, szavak nélkül is. Az, ahogyan a testünkkel bánunk, ahogy non-verbális jeleket közvetítünk, szintén sokat elárul rólunk. Szavak nélkül is számos következtetést levonhatnak a munkaadók. Mértékkel kell a nyitottságot is kezelni. Azt kell sugároznod, hogy bár nagyon nyitott és befogadó vagy, de nem hanyag és túlságosan lezser. Ha nagy a tétje, ha nagyon be szeretnél kerülni valahová, akkor meg kell tanulnod, hogy a testtartásod is számos üzenetet közvetít. Ha meg akarod nyerni a leendő főnökeid kegyét, akkor ne tedd se a kezeidet, se a lábaidat keresztbe. Ez ugyanis az elzárkózás, a zárkózottság jele. Ha a kezeddel babrálsz, az idegességről tanúskodik. A legjobb ha lógatod a kezeidet, de arra is figyelj, hogy át ne bukj a ló túlsó oldalára, vagyis túlságosan laza se legyél.

Koncentrálj a feladatra, azaz a felvételi elbeszélgetésre. Mindenki volt már olyan helyzetben, hogy csak nézett, ott volt fizikailag, de szellemileg nem, és gondolatai egészen másfelé vitték. Ha meg akarod nyerni a felvételiztetőket, akkor figyelj a szavaikra. Nemcsak az esetleges felvétel után lehet hasznos a számodra, de még a felvételi beszélgetésbe is beépítheted a hallottakat. Ezzel is példázod, hogy odafigyeltél arra, amit mondtak. Ha valami érdekel, kétségeid vannak, nem értetted pontosan, bátran kérdezz rá.

Nem árt, ha az embernek van humora. Az élet bármelyik történésében döntő szerepe lehet, így az állásinterjún is egy jókor eleresztett jó poén hatással lehet a vezetőkre. Nem árt, ha jól informált vagy a munkahelyről, a kollégákról, vezetőkről. Hátha annak is hasznát veszed.

Ne erőltetetten, de ha úgy alakul, akkor nyugodtan előrukkolhatsz egyedi ötletekkel. Hidd el, hogy ezek nyomot hagynak az emberben, és kitűnhetsz az átlagból, a tömegből.

(Forrás: marmalade.hu | linkedin.com, newsinfo24.com, businessnewsdaily.com/képek)