Jump to content

Zaklatás, de mikortól az?

2017. 02. 11. 17:00

A munkahely, a biztos jövedelem nagy kincs az életünkben. Ha ott, ahol naponta kénytelenek vagyunk napjaink nagyját eltölteni olyan légkör, ahol jól érezzük magunkat, akkor még a munkavégzés is jobb. Vannak azonban olyanok, akik rossz környezetben, félelemben, megaláztatásban dolgoznak.

Hallottunk már olyanról, hogy valaki a környezetünkben rossz munkahelyi viszonyáról panaszkodik. Lehet nem a megfelelő munkakörben kell dolgoznia, nem a megfelelő kollégákkal, mégsem zaklatásról van szó. A munkahelyi zaklatásról nem beszélnek, az tabu. Ha azt a főnökétől szenvedi el valaki, pláne, hogy mélyen hallgat arról, hiszen az emberek féltik az állasukat.

Egy felmérés szerint a EU-ban dolgozó nők 30-50%-a, míg a férfiak 10%-a él át zaklatást munkahelyén. A zaklatás lehet verbális jellegű, vagyis szexuális utalásokat tartalmaz. Lehet egy kötekedés, viccelődés. Nem is kell feltétlenül szexuális tartamúnak lennie. A verbális zaklatás kategóriájába tartozik, ha a főnök utalásokat tesz a munkavállaló testére, öltözködésére, hízeleg neki, személyeskedik, állandó randi ajánlattal bombázza, ha beszéde sértő és fenyegető alkalmazottjával szemben. A zaklatás lehet vizuális is, amikor vulgáris gesztus és/vagy hang kíséretében szexuális jellegű jelzésekkel bombázza a munkavállalót. És persze lehet fizikai jellegű is, amikor indokolatlanul gyengéden érinti meg az alkalmazottat. Megpaskolja, finoman megérinti, megöleli, szexuális jellegű mozdulatokat tesz irányába.

A munkahelyi szexuális zaklatás a hatalommal való visszaélés egyik formája. Hazánkban azonban a nemi esélyegyenlőség területén rosszabb a helyzet, mint más kelet-európai országban. Sok munkahelyen ugyanis annyira természetes a vezető és a beosztott közötti ilyenfajta viszony, hogy nem kavarnak körülötte nagy port. Ha egy nőt ér szexuális zaklatás a munkahelyén, akkor még a nő találhatja szemben magát akár a bírósággal is, mondván, öltözködésével kiprovokálta, hogy feletesse, munkatársa kikezdjen vele.

Nem minden zaklatás azonban, ami goromba vagy sértő, egészében kell nézni. Ahhoz, hogy a munkahelyi környezet nagyon kellemetlenné váljon, az alkalmazási feltételek is megváltozzanak, a zaklató magatartásának mértékétől és gyakoriságától is függ. Ha a zaklatás ugyanis csak egyszeri alkalom volt, az nem rontja meg feltétlenül a munkahelyi környezetet, habár az is törvényszegés.

A kellemetlen, ellenséges munkahelyi környezet a szexuális zaklatás másik formája, amelyben mások viselkedése egyáltalán nem kívánt, verbális és/vagy fizikai megnyilvánulásai is vannak. Egyszeri vagy állandósult lehet a zaklatás, így az alkalmazott sértő magatartásnak van kitéve. Ehhez akár többen is társulhatnak, de egyszerre többen is lehetnek kellemetlen helyzetben. Olyan munkahelyi légkört teremtve kell dolgoznia a zaklatást elszenvedőnek, amelyben női, férfi, vagy emberi mivoltában is sérül.

Nem csak a felettes zaklathatja alkalmazottját, hanem munkatársak között is kialakulhat. A leghatásosabb megoldás, ha a problémával szembemegyünk, azaz tudatjuk az illetővel, hogy hagyja abba. Ez az első lépés, de ha a helyzet továbbra sem javul, akkor kell a vezetőnek szólni.

Ha egy másik alkalmazott vagy a felettes zaklatását szenvedi el egy munkavállaló, akkor érdemes a HR-es kollégának jelenti, vagy azonnal a felettesnek.

(Forrás: marmalade.hu | lawyersforemployers.ca, philly.com, borglawyers.com.au/képek)