Jump to content

Szükség van a munkára, de gyorsan – 1. rész

2017. 01. 09. 19:00

Ha állásunk van, akkor már nem mondhatjuk magunkra, hogy szerencsétlenek vagyunk. Még szerencsésebbek vagyunk, ha abból a fizetésből ki is jövünk. Ha pedig egy jobb lehetőség kecsegtet, akkor menetelhetünk felfelé. Csakhogy nem mindenki szerencsés. Hogyan keressünk gyorsan állást?

A gazdasági körülmények rákényszerítenek a munkára, ami nem baj, sőt annak örülünk igazán, ha dolgozhatunk, mert akkor pénz áll a házhoz. Sokan örülnek, hogy akár fizikai munkát találjanak maguknak, hiszen a család fenntartása a cél. Ha nincs más, akkor az is megteszi. Ha azonban arról van szó, hogy az éppen betöltött állásodban nem érzed jól magad és váltani szeretnél a nagyobb pénz és akár pozíció érdekében is, akkor tisztázni érdemes néhány dolgot.

Az önismeret és a helyes önértékelés nagyon fontos a munkakeresés során. Maximálisan képben kell lennünk azzal, hogy mit szeretnénk csinálni, melyek az erősségeink, valamint a gyengeségeink. Mi az a terület, amiben jók vagyunk, amivel foglalkozni szeretnénk. A legszebb és legjobb munkakör, amelyet betölthet az ember, ha a munkáját nem is munkaként éli meg az ember. Olyan pozíciót kellene betöltenünk, amelyben a munka egyben a hobbink is. Ha így tudnánk dolgozni, a munka többé nem is munka lenne. Ez keveseknek adatik meg, de van rá példa.

Munkád van, de váltani szeretnél? Nincs munkád, és nagyon kellene? El kell kezdeni a mielőbbi keresést, mert így is időbe telhet. Sokan tartják úgy, hogy dolgozni nyűg, de aki szegénységben él, nem tudja a betevő falatot sem megvásárolni, az minden munkát képes lenne elvégezni a pénzért. Dolgozni tehát nem rossz. A jó munkahelyet megtalálni azonban nehezebb. Ha nagyon nagy szükséged van munkára, minél gyorsabban, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy végre legyen.

Habár nagyon sok felületen hirdetik a munkalehetőségeket, és úgy tűnik, hogy nincs is nehéz dolga a munkakeresőnek, valójában mégis az. Jelentkezések tucatjait küldheted be, és arra csak néhányan reagálnak. Az egyik visszautasítást követheti a másik, és ez érzelmileg és anyagilag is kikészíthet. Ha már gyakorlott álláskereső vagy, akkor jól tudod, hogy milyen nehézségekkel jár. Arra biztatunk, hogy felejtsd el az eddigi álláskeresést. Gondold végig, hogy milyen munkában tudnád megállni a helyed? Milyen eszközök, szerszámok állnak a rendelkezésedre a munkavégzéshez?  

Vágj bele, ha változtatni akarsz életeden. Még a visszautasítások lehetősége mellett is küzdeni kell. Az önéletrajz elkészítése alapja annak, hogy egy munkára jelentkezz. Számolni kell azzal is, hogy fel sem keresnek egyes állást ajánlók, de ha igen, akkor készülhetsz az állásinterjúra.

A cikk folytatásában arról adunk számot, hogyan melyek a hatékony munkakeresés lépései.

(Forrás: marmalade.hu | myprojectme.com, expatica.com, libertystaffing.ca/képek)