Jump to content

Az előléptetéshez szükséges vonások

2016. 11. 23. 17:00

A munkát kereső, a meglévő munkát másikra váltó ember lázas munkakeresésbe kezd. Gondosan megírja önéletrajzát, motivációs levelét. Hiába a sok pozitív adat, végzettség, gyakorlat, az új állás, a magasabb beosztás elnyeréséhez másra is szükség van. Olvasd el, hogy mire.

Amikor egy álláshely betöltésére munkatársat keresnek, a vezetőség nemcsak a szakmai tapasztalatot, a végzettséget veszi számításba. Ezeket az adatokat az önéletrajzból megtudja, azonban egy állásinterjú során nagy szerepet kap a munkavállaló személyisége. Ez alapján akár kiszámíthatóvá is válik, hogy egy-egy személy mennyire alkalmas az adott munkakör betöltésére, milyen teljesítmény várható tőle. Éppen így szemelik ki a vezetői pozícióra szánt kollégákat is. A jó munkavégzés, az ambíció mellett szükség van további fontos tényezőkre.

Az új állás, a magasabb pozíció betöltésére keresett személyben a vezetők a megfelelő kompetenciákat keresik, de  ezen felül egyáltalán nem elhanyagolható, hogy tud-e valaki csapatban dolgozni, vagy sem. Minden tevékenységben szükség van egy olyan emberre, aki felvállalja, hogy vezeti a munkatársakat, amennyiben együtt kell dolgozni. Ha ezt egy olyan munkatárs teszi, aki egyáltalán nem él vissza a helyzetével, vagyis nem a hatalmat csak az irányítást intézi, a képességekhez megfelelőn osztja ki a munkát társai között, akkor a munka gördülékenyen fog haladni. Az ilyen személyiséget a felsővezetők is nagyon kedvelik, és esélyes lehet az előléptetésre.

Fontos, hogy kedveljék a munkatársat a kollégák, az ügyfelek. Az jó, ha vicces valaki, de a napja természetesen a komoly munkára irányuljon. Aki remekül kijön a kollégákkal, kellően és mértéktartóan vicces, nem bizalmaskodóan bánik kollégáival, szeretnek vele dolgozni mások, az is szemet szúrhat a vezetőknek. Szükséges tehát az etikus magatartás, a jó természet is ahhoz, hogy meglássák valakiben a lehetőséget.

Annak van könnyebb dolga az életben és a munkában is, aki könnyen alkalmazkodik. Az ilyen típusú emberek sokkal rugalmasabbak és könnyebben veszik az akadályokat is. Aki gyakorlatias, gyorsan átlátja a helyzetet, megérti a feladatot, esélyes az egyre magasabb pozícióra.

Egyes helyzetekben sok múlhat azon, hogy mennyire gyorsan tud mérlegelni, döntést hozni, és ha annak jó következménye pozitív, arra biztosan felfigyelnek a felettesek is. A hatékonyság megnöveli az önbizalmat, a munkakedvet, és a vezetőségnek pont olyan emberre van szüksége, aki ezt jól kezeli.

(Forrás: marmalade.hu | madamfelicia.org, all4women.co.za/képek)