Jump to content

Bátran és önállóan az online világban

2016. 10. 19. 17:00

Ismertek a közeletekben abba a korosztályba tartozó embereket, akiket még az online világ, a modern technika nem kebelezett be? Lehet létezni nélküle, de egyre nehezebb, ezért érdemes valamennyire járatos lenni ebben a világban is.

Az idősebb korosztály számára kihívás lehet a modern technika által vezérelt életmódot követni, de nem lehetetlen. Akadnak az idősebbek között is olyanok, akik gyorsan rákapnak az okostelefon nyújtotta lehetőségekre és aktívan használják a készüléküket, míg mások a telefon hagyományos funkcióin kívül nem igazán használják ki egyéb hasznos funkcióit. Az idősödők közül is rutinosan szörföznek az online világban, mások pedig a számítógép bekapcsolásától is félnek.

Az, hogy valaki kiismerje és feltalálja magát a technikai vívmányok között, egyáltalán nincs korhoz kötve. Ha mégis vannak körülöttetek olyan személyek, akik szeretnének rutint, tapasztalatot szerezni, segíthettek nekik.

Az idegentől majdcsak mindenki fél. Az idősebbek nem a modern technikába születtek bele, számukra sokszor idegenek ezek a kütyük, ezért olyannal kell vonzóvá tenni az internetet is, ami valóban érdekli. Receptoldalak, kertészkedés, kártyajátékok, bármi olyanra fel kell hívni a figyelmet, amely felkelti az érdeklődést. Mutassatok be számukra olyan felületeket, amelyek lekötik. Eleinte legyetek körülöttük, igazoljátok az internet fontosságát, hogy mennyi mindent meg lehet tudni úgy, hogy ki sem kell otthonról mozdulni. A lényeg, hogy ne erőszakosan ültessétek a gép elé.

Mutassatok be olyan ingyenes alkalmazásokat, amelyekkel akár a távol, külföldön élő rokonokat, ismerősöket fel tudja keresni. Mutassátok meg, hogy mennyire kinyílik ezáltal a világ. Keressetek közösen egy olyan családtagot, ismerőst interneten, akit fel tudok hívni. A közösségi oldalra is regisztrálni lehet azt, aki eddig nem tette meg. Segítsetek neki eligazodni a közösségi felületen. Olyan családtagokra, elfeledett egykori iskolatársakra, munkatársakra, volt szomszédokra, szerelmekre bukkanhatnak rá, akik teljesen felcsigázzák érdeklődésüket és mindjárt aktívabban akarják a felület használni.

Az idősebbek nehezebben mozdulnak ki otthonról. Mivel már nagyon sok mindent online is el lehet intézni, így ezeket a lehetőségeket is meg kell számukra mutatni. Valószínűleg hamarosan áldásként fognak az internetre, a számítógépre tekinteni.

Mindehhez tanítóként kell viselkednie annak, aki bevezet valakit az online világba. Türelem szükséges azokhoz az emberekhez, akik eddigi életükben nem voltak internet közelbe és most látnak mindent először. Lépésről lépésre írjátok le mi a teendő. Legyetek mellettük, de hagyjátok, hogy a mozdulatok berögzüljenek, ők üljenek a gép elé.

(Forrás: marmalade.hu | pcadvisor.co.uk, crisisline.ca, gettrendygifs.wordpress.com/képek)