Jump to content

Férfiak a kicsi gyerekek között

2016. 09. 03. 17:00

Becsengettek az iskolába. A gyerekek már az iskolapadban csücsülve várják reggelente, hogy betoppanjon a terembe a tanító néni. Igen, néni, mert férfiak csak nagyon ritkán választják ezt a hivatást. A tanítói szakma feminizálódott.

Már az 1970-es években felismerték, hogy jó ideje a nők sokkal nagyobb számban dolgoznak pedagógusként, mint a férfiak. Az oktatás elnőiesedett, amely főleg az alsóbb évfolyamokra és az óvodára koncentrálódik igazán. Amíg az általános iskolákban a női pedagógusok száma sokkal nagyobb, az a középiskolában megfordulhat. A hazai tanárképzésben megfigyelhető az a trend, hogy a műszaki, informatikai tudományok terén a férfiak száma a magasabb, a humán tudományokban, az egészségügyben és a szociális gondoskodás területén a nők száma jóval magasabb.

Ha egy pici fiút arról faggatunk, hogy mi szeretne lenni majd felnőttkorában, mindegyikük valami veszélyes, férfias foglalkozást sorol fel, úgymint rendőr, tűzoltó stb. Egyik szájából sem hangzik az el, hogy óvó bácsi, vagy tanító bácsi szeretne lenni. Azokban az iskolákban és óvodákban, ahol férfi pedagógus is dolgozik nap, mint nap, felmérések is azt mutatják, hogy a nemi szerep kiegyensúlyozottabb, és ezt a szülők is érzékelik. Mint ahogy azt is, hogy kevésbé nyílnak meg a férfi pedagógussal szemben, mint a nőkkel. Számos információt szükséges tudniuk a napi szinten gyerekekkel foglalkozó óvópedagógusoknak, tanítóknak, hiszen megkönnyíti a közös munkát, választ adhat a gyermek viselkedésére, teljesítményére. A pedagógusok ennek ismeretében külön figyelmet fordíthatnak egy-egy gyermek speciális helyzetére. Csakhogy egy férfi óvó bácsinak, egy tanító bácsinak sokkal kevesebb információt mondanak el a szülők. Általában az a vélemény, hogy a férfi pedagógusok következetesek, igazságosak, nagy empátiás készséggel rendelkeznek.

Tanító bácsi sincs túl sok az országban, és az általános iskolák alsó tagozatán, de óvó bácsit lehet, hogy csak Arnold Schwarzenegger személyében ismerjük az Ovizsaru című filmből. Az óvó bácsik óvodai jelenléte legalább olyan gyakori, mint a női kőműves. Sokan tartják úgy, hogy egy férfinek nincs is keresnivalója az óvodában és az alsó tagozaton. Habár sok édesanyában él az a gondolat, hogy félti gyermekét a pedofil óvó bácsitól, de valljuk be őszintén, hogy amíg egy női óvópedagógus messziről nézi, hogy a kicsi gyermek beleszalad a homokba, addig a férfi együtt ront bele a homokozóba, mit sem törődve öltözékével.

 

(Forrás: szurikataalapitvany.hu, online.film.hu/képek)