Jump to content

A vezetés mumusai – 1. rész

2016. 08. 26. 17:00

A munka, a munkahely nagy kincs abban a világban, amikor nagyon sokan várnak valamilyen lehetőségre. Tudjuk ezt jól, de ha a felettesünk megkeseríti a mindennapjainkat, ha gyomorgörccsel indulunk dolgozni, nagyon rossz. Hogy viselkedj a főnököddel?

Egy nehéz természetű, rossz főnök igazi mérge lehet a munkavégzésnek, a munkahely légkörének. Egyes főnökök manipulatív eszközöket használnak fel munkavállalóik ellen, mások azonban teljesen egyértelműen kifejezik álláspontjukat szavakba, tettekbe öntve. A rossz főnök nem egyenlő a következetes, kemény főnökkel. A szigorú főnök őszinte, követel és annak megfelelően érdemes viselkedni az alkalmazottnak azért, hogy a cég, az intézmény jól működjön. A rossz főnök azonban károkat okoz az egész céget tekintve. Ha az alkalmazottakat megalázza, igazságtalan velük, akkor a teljesítményükben is érezhető lesz ez. Ne várjon senki csodát olyan környezetben, ahol állandóan csak a negatívumokat, a rosszat vágják a dolgozók fejéhez. A stresszes légkör kihat a teljesítményre. A rossz főnök hatással van a dolgozók lelkére is, és ha a lélek beteg, az előbb vagy utóbb a dolgozó egészségében is jelentkezni fog.

A rossz főnökök egyik típusa az, aki mindig barátkozni akar alkalmazottaival. Még a munkaidőn túl vagy hétvégén is a munkavállalóival akar lenni. Állandóan alkalmakat, összejöveteleket szervez. Az egyszerűen nem lehetséges, hogy még munkán kívül is a főnökkel legyen az ember. Így aztán a felettesnek lesznek kedvencei és olyanok is, akik nem tartoznak ebbe bele. Ezek a személyek érezhetik is felettesük rosszallását. Rögtön a legelején el kell különíteni a magánéletet a munkától és meg kell húzni a határt. Fontos azonban, hogy mindezt barátságosan tegye, érezze a főnök is, hogy meddig mehet.

A diktátor típusú vezető kellemetlen fajta. Mindig a saját egóját akarja fényezni. Néha úgy tűnik, hogy kimondottan szeret kellemetlen helyzetbe hozni kollégákat, és ez így is van. Ezzel is saját felsőbbrendűségét akarja fitogtatni. Nagyon nehéz ezt kezelni, de érdemes úgy beállítani saját ötletinket, mintha annak a diktátor főnök lenne a kitalálója. Ezzel tovább fényezi az egóját, viszont az alkalmazottban a jó munkaerőt, csapatjátékost és szövetségest fogja látni.

Az a felettes is veszélyes, aki túlságosan sokat akar, anélkül, hogy megfelelő hétteret tudna biztosítani. Habár nagyon jó gondolatai vannak, szeret újítani, állandóan töpreng, hogyan lehetne fejleszteni, sokszor az ötlet és a megvalósításhoz szükséges feltételek nem közelítenek egymáshoz. Alkalmazottként úgy lehet az ilyen típust rávilágítani a lehetetlen küldetésre, hogy megmutatja a valóságot, racionális érveket hoz fel. Egy jól célzott dolgozói kérdéssel a főnök ráláthat az elszállt ötleteire.

(Forrás: chipscholz.com, linkedin.com, getlighthouse.com/képek)