Jump to content

Az irodai munka halálosabb, mint a dohányzás

2016. 07. 29. 19:10

Világszerte szedi áldozatait az irodában ücsörgés. Évente 5,3 millió haláleset kapcsolódik a gép fölött görnyedéshez, míg 2 millióval kevesebben halnak bele a dohányzás okozta szövődményekbe. Teljesen komolyan, a furcsa összefüggésre két egyetem hívta fel a figyelmet.

Egyszerre hihetetlen és bizarr, hogy az irodai munka több mint öt millió ember halálát okozza évente. Mégis ki gondolná, hogy az ülésbe bele lehet halni? Senki. A statisztika azonban mást mondd.

Az ülőmunkával kapcsolatosan a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és daganatos betegségek előfordulásának gyakorisága növekedett meg az évtizedek folyamán. A dolog hátterében a mozgásszegény életmód áll, ami az irodai munka, mintegy mellékhatásaként lenne értelmezhető, hacsak munka után nem maradna idő legalább egy óra mozgásra. A lustáknak jó kifogás az ülőmunka és a délután4-5 óra munkabefejezés, pedig köztudott, hogy a szervezet az esti edzéseket preferálja jobban.

A tévénézés halálos vérrögöt okoz, de az irodai munka se kutya

Egy friss japán tanulmány nem is olyan rég arról számolt be, hogy a tévénézés halálos vérrögöt okozhat, ezért már két ok is van rá, hogy a nyolc órás ücsörgést, ne a varázsdoboz előtt folytasd.

Egyébként az irodai munka és az ahhoz köthető halálozási ráta közt az a kapocs, hogy az ülőmunkát végző emberek kevesebbet sportolnak az összes többi iparágban tevékenykedőkhöz képest. A témát a Norvég Sportiskola és a Cambridge Egyetem helyezte tudományos alapokra, akik részletes kutatási eredményükről a Lancet orvosi szaklap hasábjain meséltek.

A kutatásuk több évtizeden át zajlott, ez idő alatt pedig azt figyelték, hogy miként befolyásolja a várható élettartam előtti halálozást a mozgáshiány. Az önkénteseket több csoportra osztották: akik kevesebb mint öt percet sportolnak naponta; akik napi 60-75 percen át végeznek valamilyen edzésformát. A szakemberek a kutatás során monitorozták, hogy hány halálozás történt a vizsgálattól számított 2-14 év után majd a kapott eredményekből konklúziót vontak.

Azok, akik napi nyolc órán át ülőmunkát végeztek, de emellett fizikailag is aktívak voltak kisebb eséllyel vesztik életüket a várható időtartam előtt, mint azok, akik az irodai munka végeztével valahol máshol ücsörögnek tovább, és egyáltalán nem sportolnak.

„Napi egy óra mozgás ideális, mert nagyban csökkeni a korai halálozás esélyét. Ám ha ez kivitelezhetetlen, legalább néhány gyakorlatot el kell végezni, mert az is hozzájárul az egészségesebb mindennapokhoz.” - mondta Ulf Ekelund professzor a BBC-nek.

Az ülés mellett a napi több mint három óra tévénézés is fokozza a korai halál bekövetkeztét, mert a legtöbben közben esznek, nassolnak, ami az esti órákban nem tesz jót a testnek, mert megváltoztatja a metabolizmust, aminek kimenetele az évtizedek alatt akár a korai halálozás lehet.

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com