Jump to content

Így befolyásolja a neved a karriered

2015. 02. 10. 10:10

A nevünk sokkal nagyobb befolyással van az életünkre, mint gondolnánk. Hatással van a költési szokásainkra, a sikereinkre, de még arra is, vajon megkapunk-e egy munkát, vagy sem, derült ki egy kutatássorozatból.

A Business Insider összegyűjtötte, mik azok a tényezők, amikre befolyása lehet a nevünknek.

-Ha a nevünket könnyen ki lehet ejteni, az embereknek sokkal szimpatikusabbak leszünk.

A New Yorki egyetem kutatása szerint a könnyen kiejthető nevű emberek rendszerint sokkal magasabb poziciót töltenek be egy munkahelyen. Ennek az az oka, hogy ha könnyebben fel tudunk dolgozni egy információt, ha azt gyorsan meg tudjuk érteni, akkor szívesebben el is fogadjuk. Ugyanez igaz a vállalatokra is, azok a cégek, akiknek egyszerű, rövid neve és logója van, sokkal jobban teljesítenek a tőzsdén. Persze van, akit a bonyolult hangzású neve sem tarthatott vissza a sikerektől, mint például az Igazából szerelem, illetve a 12 év rabszolgaság főszereplőjét, Chiwetel Ejiofort (képünkön).

-Ha átlagos neved van, nagyobb az esélyed a munkára.

A Marquette egyetem kutatásából kiderül, hogy az emberek jobban szeretik a mindennapi neveket, ezért a Jánosok, Juditok és Katák nagyobb valószínűséggel pályázhatnak egy állásra, mint azok, akik az Aszparucs, a Kenéz, vagy a Delinke nevet kapták a keresztségben.

-Ha ritka neved van, nagyobb valószínűséggel kerülsz börtönbe.

Ne izgulj, természetesen nem a keresztneved miatt fognak bekasztlizni. Egy, a Shippensburg egyetem által végzett felmérésből azonban úgy tűnik, szoros kapcsolat van a név népszerűsége és a fiatalkori bűnözés között. Ennek részben az lehet az oka, hogy az alacsonyabb társadalmi-gazdasági rétegből származó emberek kapnak inkább kivételesen ritka neveket a szüleiktől.

-Ha ’fehér hangzású’ neved van, szívesebben alkalmaznak.

A The Atlantic által végzett kutatás szerint a fehér hangzású nevek (az afro-amerikaival szemben) akkora erővel bírnak egy önéletrajzon, mint nyolc évnyi munkatapasztalat.

-Minél előbbre van a neved az ábécében, annál nagyobb az esélyed, hogy jó iskolába kerüljél.

-Minél hátrébb áll a neved az ábécében, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szeretsz költekezni.

Egy kutatás szerint a V-vel, vagy Z-vel kezdődő keresztnevű emberek hajlamosabbak rárepülni az áruházak ’különleges ajánlataira’. A pszichológusok magyarázata szerint ez azért van, mert a sor végén állva megszokták, hogy le kell csapni minden kínálkozó lehetőségre, mielőtt visszavonnák.

-Nagy a valószínűsége, hogy olyan cégnél fogsz dolgozni, aminek a neve egyezik a neved kezdőbetűivel.

Mivel azonosítjuk magunkat a nevünkkel, kedveljük azokat a dolgokat, amik hasonlóak hozzá. Ezért a kutatók szerint egy Amanda nevű nő szívesebben dolgozna az Amazonnak, mint más cégnek.

-Minél magasabb pozíciót tölt be egy nő, annál nagyobb az esélye, hogy a teljes nevét használja.

A tápláléklánc csúcsán úgy tűnik, már nincs helye Katiknak, Zsuzsiknak és Mariknak, a hosszú keresztnév használatával is professzionizmust, komolyságot és hivatástudatot szeretnénk sugallni. 

(Kép: flickeringmyth.com)