Jump to content

Tudatos terv a spóroláshoz

2015. 01. 01. 15:34

Szeretnéd az új évet tiszta lappal és tiszta fejjel kezdeni, ami a költekezést illeti? Vagy csak visszafognád magad azok után, hogy az ünnepek alatt elszaladt a ló pénzügyileg? Itt egy terv, hogyan spórolj 30 napon át!

A kihívás és a terv 6 lépésből áll, de 30 napon át kell teljesítened, hogy igazán hatékony és hasznos legyen, valamint, hogy pénztárcádon is meglátszódjon a hatása.
Nem lesz könnyű, de a jó eredményekért küzdeni kell, és áldozatokat kell hozni.

1. lépés:
Írd le egy papírra egymás mellé azokat a dolgokat, amikre szükséged van, és azokat a dolgokat, amikre vágysz. 30 napon át csak a szükségleteidre költs, a vágyaidra ne.

2. lépés:
Találd ki, hogy hova szeretnéd tenni a megtakarításaidat. Hitelre? Törlesztésre? Befeketetésre? Nyugdíjalapba? Vésztartaléknak?

3. lépés: 30 napon át mondj le minden nem létfontosságú előfizetésedről. Újságok, menüs ebéd, edzőterem bérlet, stb. Persze mindemellett ne mondj le az olvasásról, az evésről és a mozgásról, csak úgy olvass, egyél és mozogj, hogy az lehetőleg ne kerüljön pénzbe. Szintén mondj le a költségesebb havi szokásaidról, mint például fodrász, manikűrös, kozmetikus, mozi, bulizás.

4. lépés: Ne vásárolj magadnak semmilyen ruhát, cipőt, sminkcuccot, elektronikai kütyüt. Semmit, amire nincs elengedhetetlen szükséged.

5. lépés: Tervezd meg előre 30 napon át (heti bontásban) az étkezéseidet, és otthon egyél. Ne menj étterembe, ne hozz vacsit a kínaiból, ne fogyassz gyorséttermi kaját, és ne szaladj le munka közben a szomszéd kifőzdébe, hanem vigyél magadnak ennivalót otthonról.

6. lépés:
30 nap elteltével számold ki, nagyjából mennyit spóroltál, és ha nem okozott vállalhatatlan kellemetlenségeket, tarts meg a fenti szokásokból minél többet a jövőben is!

(Fotó: femside)