Jump to content

Fontosak a tea- és kávészünetek!

2014. 12. 30. 11:18

Bizony nagyon rosszul teszik azok, akik nem szakítják meg a munkaidőt egy-egy kávé-, vagy teaszünetre, ezzel ugyanis nemcsak a hangulatukon, de a teljesítményükön is rontanak!

Nagyon fontosak a munkafolyamat szempontjából is a kávé-, vagy teaszünetek, állítja egy friss kutatás, ugyanis nemcsak a hangulatunkat dobják fel, de a kreativitásunk és a problémamegoldó készségünk is szárnyakat kap tőle!

Mindennek a hátterében pedig részben a tea, vagy kávékészítés rituáléja áll, részben pedig az illatos nedű nyugodt elkortyolgatása, aminek során egy kicsit kikapcsolunk és másfelé tereljük a gondolatainkat. Ezen felül az italokban található koffein, illetve L-Theanine számtalan pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, hatásosan növeli a nyugalomérzetet, csökkenti a szorongásos tüneteket és javítja a koncentrációs készséget és a tanulási teljesítményt is.

A Hollandiában elvégzett kutatás során a 150 kísérleti alanyt három csoportra osztották. Az első csoport tagjait arra kérték, készítsenek egy-egy csésze teát maguknak forró víz, tej és cukor felhasználásával, a második csoport tagjai édességet kaptak, a harmadik pedig semmi mást, csak egy pohár vizet.

A különféle italok, illetve a cukorka elfogyasztása után a kísérlet alanyait megvizsgálták a hangulatuk, a kreativitásuk, illetve a motivációjuk szempontjából. Vissza kellett például emlékezniük egy nemrégiben történt kellemes élményükre, szójátékokban vettek részt, majd le kellett rajzolniuk egy földönkívülit.

A kutatók megállapították, hogy azok, akik a feladatok előtt egy csésze teát kaptak, sokkal gyorsabban oldották meg a feladatot, illetve motiváltabbak voltak a siker elérésében is, mint annak a csoportnak a tagjai, akik egy pohár vízzel készültek a tesztekre.

Mindebből megállapítható, hogy a tea, vagy kávéfogyasztás teljes rituáléja jót tesz a munkahelyi teljesítménynek. Maga a folyamat, hogy az ember feláll az asztalától, kiszakadva átmenetileg a megoldandó feladat problémaköréből, elkészíti, majd elkortyolgatja a meleg folyadékot, temérdek pozitívummal jár a munkafolyamat szempontjából, illetve a motiváció, megelégedettség és kreativitás miatt is igen előnyös. Ne sajnáljuk hát erre a pár perces szünetre az időt, hiszen aztán sokszorosan behozza az ’árát’!

A kutatás érdekessége még, hogy a harmadik csoport, ami édességet kapott tea, vagy víz helyett, szintén nagyon jól teljesített a teszteken, ha nem jobban. Ebből úgy tűnik, egy darab cukorka is hatékony lehet a hangulatunk javításában. 

(Kép: fanpop.com)