Jump to content

Emailen keresztül érkezik a stressz

2014. 12. 23. 11:24

A postafiókunktól való függés temérdek stresszel és boldogtalansággal jár, amit most egy kutatás be is bizonyítottott. Ha csak naponta három alkalommal ellenőrizzük a leveleinket, nemcsak hatékonyabban fogunk tudni dolgozni, de sokkal kevésbé leszünk feszültek.

A British Columbia Egyetem két kutatója, Kostadin Kushlev és Elizabeth Dunn két héten keresztül tartó vizsgálatában arra kért egy csapat irodistát, hogy kapcsoljanak ki mindenféle értesítőt, és csak naponta háromszor ellenőrizzék a postafiókjukat, a kontrollcsoport tagjait pedig arra, hogy ennek épp az ellenkezőjét tegyék, azaz hagyják bekapcsolva az értestőket és ezen felül olyan sűrűn, ahogy csak tudják nézzék meg, jött-e emailjük.

Az első hét elteltével pedig cserélniük kellett, azaz azok, akik eddig csak laza időközökben kukkantottak bele a postaládájukba, ezentúl sűrűbben tették, és fordítva.

A két hét folyamán a kísérletben résztvevő alanyoknak le kellett jegyeznie, milyen sűrűn ellenőrizték a leveleiket, mennyire érezték stresszesen magukat, és hogy mennyire tudtak hatékonyan dolgozni.

A kutatásból kiderült, ha limitálva van az emberek hozzáférése az emailjeikhez, az nem csak csökkenti a feszültséget és a stresszt, de könnyebben el is tudnak végezni fontosabb feladatokat, hiszen nem tereli el a figyelmüket egy-egy frissen érkezett üzenet.

Mindebből talán annyit érdemes leszűrnünk így az év végi hajtás végeztével, egy nappal karácsony előtt: hagyjuk a munkahelyi stresszt az irodában, kapcsoljuk ki a számítógépet, merüljünk nyugodtan el az ünnep meghitt közegében, és folytassunk email-diétát, legalább erre a pár napra.

(Kép: stressexpert.co.uk)