Jump to content

Mit gondolnak a férfiak?

2014. 10. 22. 14:05

Több ezer férfit kérdeztek arról, hogyan vélekednek magukról és férfitársaikról. Mit tartanak férfiként fontosnak, milyen értékeket vallanak? Meg lehet-e határozni egy időtlen férfiképet, amelyet mindenki elfogad és követendőnek tekint? Íme, az eredmények!

A Férfiak Klubja honlapján közzétett első Nagy Férfitesztet közel 8000 férfi töltötte ki. Megdőlt a férfidominancia dogmája? Vajon mennyire felel meg a médiában uralkodó sztereotip férfikép a valóságnak, miszerint a férfiak uralkodni akarnak? Mindjárt az elején egy meglepő eredmény: a válaszadók kétharmada szerint a férfiak többsége nem dominanciára, inkább méltó elismerésre vágyik.

A nőkre vonatkozó kérdésben pedig még nagyobb volt az egyetértés. A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a nők többsége a férfias értékek megerősödésére vágyik, ami jó hír mindkét nem számára.

És mi a helyzet a fiatal férfiakkal? Az összes válaszadó majdnem háromnegyede szerint a mai 15-25 évesek generációjának értékei térnek el leginkább a többi férfiétól. Az nem meglepő, hogy az 55-65 évesek így gondolkoznak, de az igazi meglepetés, hogy a fiatalok is ugyanígy vélekednek saját generációjukról.

A válaszadók fele nem volt még sem apa, sem férj. Őket csak buzdítani tudjuk, hiszen a számok azt mutatják, az apaság a férfilét megkoronázása. Akik már férjek és apák, minden területen elégedettebbek az átlagnál, az ezzel járó élettapasztalatok nagyobb önbizalmat nyújtanak: pozitív kihívások elé állítják őket, amelyekkel derűlátóbbá és konstruktívabbá válnak.

A férfiak nagy többsége úgy érzi, a mai világban a férfias értékek nincsenek rendben. A válaszadók harmada szerint kifejezetten nem becsülik meg őket és inkább a női értékek felsőbbrendűségét hangsúlyozzák a közbeszédben. Viszont a közel 8000 férfiből mindössze 350 fő okolja a nőket a férfias értékek térvesztéséért.

A válaszadók 70 százaléka szeretne tenni valamit a valódi férfiértékek védelme és megőrzése érdekében. „Egyedül nem megy, a Férfiak Klubja számára pedig különösen fontos, hogy párbeszédet folytassunk és mindannyiunk (férfiak és nők) közös ügyét segíthessük, irányt mutatva azoknak, akiknek erre szükségük van. Tenni kell, hiszen rajtunk múlik, milyen mintákat és értékeket adunk át és örökítünk tovább“ – nyilatkozta Bedő Imre klubalapító.

Hozzátette: "Az első nagy Férfiteszt bizonyította, hogy a férfiértékek témája fontos és érdekes. Többségünk úgy érzi, nincsenek rendben a dolgok úgy, ahogy vannak. Az is kiderült, hogy a férfitársadalom nagy része aktív és tenni vágyó. Közösen kell tenni, hiszen nemcsak a saját sorsunk van a kezünkben. Naponta el kell gondolkodnunk, mik a szerepeink, mik a feladataink, hol a helyünk, mit jelent férfiasan kiállni, vagy mit jelent férfiként viselkedni. A válaszokat nekünk kell megtalálni, és ezek szerint cselekedni, mert rajtunk múlik, milyen mintákat adunk és örökítünk át. A ma kihívásaira pedig már holnap válaszolnunk kell."

(Fotó:www.heraldsun.com.au)