Jump to content

Problémamegoldás hat lépésben

2014. 09. 09. 11:27

Mi tagadás, az élet tele van akadályokkal. Hogy hogyan reagálunk rájuk, az azonban már csak rajtunk múlik! Vannak olyanok, akik a problémákkal találkozva azonnal felgyűrik az ingujjuk és nekiállnak a megoldásának, és vannak olyanok is, akik a legapróbb döccenő előtt is megtorpannak ijedten.

Ha mi is inkább azok közé szeretnénk tartozni, akiket nem rettentenek el az akadályok, és akik mások megbecsülését is kivívják gyors és higgadt problémamegoldó készségükkel, akkor a következő hat tanács megszívlelésével magunkban is kifejleszthetjük ezt a remek képességet!

1.- Maradjon objektív!

Sok probléma azért adódik, mert az emberek nem látják át tisztán a folyamatokat. Hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben, és figyelmen kívül hagyni a nyilvánvaló jeleket. A kiváló problémamegoldó emberek minden egyes esethez úgy közelítenek, mintha az teljesen új lenne. Így minden egyes problémához ’személyre szabott’ megoldást találnak, és nem egy olyat alkalmaznak, ami máskor ugyan már bevált, de ezúttal csak a megoldás feléig segíti el őket.

2.-Készítsen listát minden egyes akadályról!

A problémák ritkán jelennek meg önmagukban, sokszor események egész láncolatát képesek beindítani. Ezért a siker érdekében érdemes előre átgondolni, vajon milyen egyéb akadályokkal szembesülhetünk a probléma megoldása során, így átfogóbb képet kaphatunk a teljes helyzetről.

3.- Vegye észre a lehetőségeket!

Sokszor a problémák valójában fantasztikus lehetőségeket is takarnak. Mielőtt nekiáll megoldani egy adott problémát, gondolja át, milyen következményei lehetnek ennek a jövőben!

4.-A tett halála az okoskodás!

Hajlamosak vagyunk egy probléma megoldásánál elveszni a részletekben, adatokban és számokban. Bár ezek is nagyon fontosak, sokszor csak félre kell hajítani a táblázatokat és papírokat, hogy elkezdhessünk végre cselekedni.

5.- Lépjen egyel hátrébb!

Sokszor azért nem látjuk a problémákra a megoldást, mert túlságosan közelről figyeljük és emiatt nem vesszük észre a lényeget. Ezért dolgozzon együtt minden megoldásra nyitott, kreatív gondolkodású emberekkel. Ha túlságosan behatárolva kezdünk el töprengeni a megoldáson, az nem csak az eredmények elérését lassítja le, de akár meg is növelheti az eredeti problémát!

6.- Tegye félre az egóját!

Sokszor mi magunk vagyunk a kerékkötői egy probléma megoldásának, mert az eredményeket, sikereket csak és kizárólag magunknak akarjuk betudni. A kiváló problémamegoldók képesek örülni a megoldásnak még akkor is, ha az esetleg nem pont tőlük származott.

(Business Insider, kép: en.beijing2008.cn)