Jump to content

Hogyan vágódj be a munkahelyeden?

2014. 09. 07. 12:00

Szinte mindenki azt akarja, hogy kedveljék, különösen a munkahelyén. Ráadásul a főnök, a kollégák és az ügyfelek szimpátiájának elnyerése segíthet az előrejutásban. Nem is gondolnánk, milyen apró figyelmességek lehetnek célravezetők.

„Minél kevesebbet foglalkozz magaddal, s minél többet a külvilággal” – szól Jane Anderson személyi stratéga ars poeticája. Szerinte ezt az alábbi módokon lehet kifejezésre juttatni.

1. Kérdezz!

Az emberek szeretnek magukról beszélni, ezért faggasd őket a magánéletükről, terveikről, hobbijaikról, éreztesd velük, hogy fontosak.

2. Dicsérj!

Mindig keresd a módot, hogyan tudsz bókolni a munkatársaidnak vagy a főnöködnek, különösen, ha azt érzékeled, hogy rossz napjuk van. Elég csak annyit mondani, hogy csinos a ruhája, vagy, hogy milyen jó az új frizurája. Mindenki szereti az elismerést, még a legegyszerűbb pozitív megjegyzés is be tudja aranyozni a másik napját. Ám a bókolást nem szabad túlzásba vinni, arra vigyázni kell, hogy azt az illető ne érezze mesterkéltnek.

3. Figyelj a testbeszédre!

A beszélgetés megfelelő irányba tereléséhez figyelni kell a nem verbális jeleket és a testbeszédet. Ha például valaki láthatóan siet, nem illik hosszabb beszélgetést kezdeményezni, az arra ösztökélheti a másikat, hogy legközelebb messze elkerüljön minket.

4. Teremts szemkontaktust!

A közvetlen szemkontaktus könnyedén bizalmat ébreszthet. Ez ugyanis azt mutatja, hogy figyelünk arra, amit a másik mond, törődünk vele. Ha képesek vagyunk a beszélgetés végéig fenntartani a szemkontaktust, azzal a másikat is erre kényszerítjük, amivel elérjük, hogy ő is végighallgassa, amit mondunk.

5. Nevessünk!

Mi legyünk azok, akik egy viccel vagy jó poénnal elsőként oldjuk a beszélgetést. Ha képesek vagyunk nevetni, azzal lehetőséget adunk a beszélgetőpartnernek, hogy velünk kacagjon.

(Fotó: associationsnow.com)