Jump to content

Hogyan bankolnak a nők?

2014. 05. 19. 09:16

Azt eddig is tudtuk, hogy a nők alapvetően spórolósabbak, de gondolnák-e, hogy diákhitelt is többnyire hölgyhallgatók vesznek igénybe, míg személyi kölcsönt pedig inkább a férfiak?

Többek között az eltérő bankolási szokásokról kérdeztük Horváth-Magyary Nórát, a K&H kommunikációs Igazgatóját, valamint arról, hogy érzi-e a nőként való helytállás nehézségeit a pénzügyi világban.

- 12 éve vagyok szoros kapcsolatban a pénzügyi világgal munkám révén, hisz azóta vezetem a K&H Csoport kommunikációs tevékenységét. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert az eddigiek során egyik munkáltatómnál sem éreztem, hogy bármiféle megkülönböztetés érne, vagy nehézséget jelentene, hogy nőként elfogadják véleményem, tiszteljenek vezetőként. – osztja meg velünk tapasztalatait az igazgató. - Lehet, ehhez hozzájárult az is, hogy a kommunikációs szakma képviselői közt világszerte több a nő, Magyarországon pedig egy korábbi felmérés szerint megközelíti a 80%-ot. Jelenlegi munkahelyemen, a K&H-nál is magas a nők aránya, a mintegy 4000 munkatárs 70%-a nő.

Horváth-Magyary Nóra azt is elmondta, hogy bár egyre több a női vezető, olykor még mindig szembe kell néznünk a társadalmi előitéletekkel. 
- Van olyan nézet, hogy az a nő, aki a karriert választja, az valójában nem figyel eléggé a családjára. Én ezzel nem tudok azonosulni. Van, aki a családról való gondoskodásban leli meg teljes örömét és egyensúlyát, míg vannak olyanok, akik a család és a karrier kiegyensúlyozott arányában találják meg a saját belső harmóniájukat. Szerintem a legfontosabb az, hogy a nők és férfiak egyaránt megtalálják azt a munkahelyet, ahol a saját igényeiknek megfelelően tudnak időt, erőt és energiát fordítani a szakmájukra és szeretteikre. Ahogy mondtam, én szerencsének érzem magam ebből a szempontból. 

Arra a kérdésre, hogy a nők másképp döntenek-e a pénzügyekkel kapcsolatban, netán kockázatvállalásuk eltér-e a férfi ügyfeleknél tapasztaltaktól, a vezető az alábbi tapasztalaikat osztotta meg velünk:
- Ha a nők bankolási szokásait nézzük, azt mondhatjuk el róluk, hogy talán egyedüliként a diákhitel felvétele jellemző inkább rájuk, mint a férfiakra ill. fiúkra, és csupán néhány termék van, amit talán kicsit kevésbé használnak, mint a férfiak. Úgy tűnik, kevesbé nyitottak a kockázati életbiztosításra, a lízingre, a vállalkozói számlákra és a devizaszámlákra, mint az átlag, de az autókhoz kapcsolódó kötelező felelősségbiztosítás vagy casco is inkább a férfiak dolga. A megtakarításokat is nagyobb arányban kezelik a férfiak, mint a nők, de - talán meglepő módon - a személyi kölcsön felvétele is inkább a férfiakhoz kötődik. A többi termékben, mint a baleset-, betegség-, nyugdíj- vagy lakásbiztosítás, a folyószámla, bank- és hitelkártyahasználat, betétlekötés, lakás és jelzáloghitel felvétel területén a nők éppolyan aktívak, mint férfitársaik. 

 

  

(Felső fotó: huffingtonpost.com)