Jump to content

Harcoló amazonok

2014. 05. 19. 12:54

A magyar katonák mintegy hetede nő, s bár akadt, aki Afganisztánban, lövészként harcolt, azért a többségük a nemek közötti hagyományos munkamegosztásnak megfelelően adminisztratív és egészségügyi területen szolgál.

A magyar honvédségnél nincs olyan beosztás, amelyet ne tölthetnének be női katonák. Olyannyira, hogy akik a külföldi katonai szolgálat követelményeinek megfelelnek és kiválasztják őket, akár fegyverrel is harcolhatnak azokon a frontokon, ahová NATO-tagállamként Magyarország is küld alakulatokat. Ezt azért szükséges hangsúlyozni, mert jelenleg csak kevés ország engedi a frontra harcos amazonjait. Így fordulhatott elő, hogy több magyar hölgy is megjárta Afganisztánt, ahol még lövész is kikerült közülük.

Ám nem kell megijedni, a zubbonyba bújt nőket nem vezénylik a golyók elé, csak azok kerülhetnek harcoló alakulatokhoz, akik ezt kifejezetten kérik. Ezt követően gépesített lövész vagy általános felderítő is lehet belőlük. Gyakoribb azonban, hogy a magyar katonahölgyek adminisztratív és egészségügyi területen dolgoznak.

A 2013. október-december között a fegyveres szervek által foglalkoztatott 14 100 fő mintegy 14 százaléka, 2 ezer volt nő – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében. Többségük korábban polgári, illetve közalkalmazottként került a Magyar Honvédséghez. Csak a ’90-es évek közepétől öltözhettek be a szebbik nem képviselői, hogy megszűnjön a hivatásos állományú férfiakkal szembeni addigi, indokolatlan és diszkriminatív jövedelemhátrányuk.

A katonává válás feltételei az esetükben általában ugyanazok, mint a férfiaknál. Speciális követelményként azonban a hölgyeknek 3 hónapnál nem régebbi nőgyógyászati és 1 éven belüli citológiai leletet is be kell mutatniuk. Ezen kívül fitt állapotban kell lenniük, s nemcsak a harctérre menőknek. Egy ügyvitelen dolgozó 44 éves nőnek például legalább 21 perc 18 másodpercen belül kell lefutnia 3200 métert, 2-2 perc alatt pedig 29 fekvőtámaszt és 39 felülést teljesítenie az éves fizikai állapotvizsgálaton.

Hosszú éveken át a katonának beöltöző érettségizett nők egyből tiszthelyettesi, a diplomások tiszti rendfokozatot kaptak. A haderőreform következtében azonban ez az automatizmus megszűnt, a rendfokozatok az adott beosztásokhoz kapcsolódnak, és ma már a szakmai előmenetel szigorú, hierarchikus rendszerben történik.

Különösen a fegyverrel szolgáló katonanőknek nem könnyű összeegyeztetni a magánéletüket a hivatásukkal, megőrizni a nőiességüket. De nem is lehetetlen, nem egy példa van arra, hogy katonanők elmentek szülni, s utána még külszolgálatot is vállaltak.

(Fotó: www.news.com.au)