Jump to content

Hogyan legyünk sikeres pszichopaták?

2014. 05. 13. 11:00

Ha úgy viselkedik, mint egy pszichopata, az nem csak a karrierjén lendíthet, de még a szerelmi életét is felpezsdíti! Legalábbis ezt állítja a ’Jó pszichopata útmutatója a sikerhez’ című könyv két szerzője, Andy McNab és Kevin Dutton, az oxfordi egyetem pszichológia professzora.

-Azt a közkeletű tévedést szerettem volna eloszlatni, miszerint minden pszichopata alapvetően rossz. –állítja Dutton. –Temérdek kutatást végeztem a különleges erőkkel, sebészekkel, vezetőkkel és ügyvédekkel. Szinte mindegyiküknek voltak pszichopata vonásai, de ezeket képesek voltak az előnyükre fordítani, és ezáltal sokkal sikeresebbek voltak abban, amit csináltak.

A professzor kutatásai során találkozott későbbi szerzőtársával, McNab-bel is, aki a tesztek tanúbizonysága szerint számtalan olyan tünetet produkált, melyek a pszichopatákra jellemzők. Személyében a professzor egy olyan embert ismert meg, aki könyörtelen, nem ismeri a félelmet, lobbanékony, mérhetetlenül magabiztos, aki magasan tesz mások érzelmeire és távolról sem ismeri a megbánást.

-Nem egy dolog miatt válik valaki pszichopatává. Ahogy az egyik pszichopata betegem (aki gyikosságért töltötte életfogytiglani büntetését) magukról megfogalmazta: „mi nem rosszak vagyunk, egyszerűen csak túl sok van bennünk a jó dolgokból”.

Hogyan viselkedjünk tehát –szigorúan a sikerek elérése érdekében- pszichopataként a mindennapi életben? Az üzleti életben érdemes számos pszichopata vonásunkat felerősíteni. A pszichopaták például képesek kikapcsolni az empátiás készségüket és minden mást, hogy egy adott feladatra koncentrálhassanak. Ezért még nagy nyomás és stresszes körülmények között is kiváló teljesítményt tudnak nyújtani.

Üzleti szempontból az a képsességük is igencsak irigyelendő, hogy nem riadnak vissza semmitől.Dutton azt javasolja, ha kínos helyzetben találjuk magunkat, amikor rettegünk fizetésemelést kérni, vagy valakit nagyon nem akaródzik felhívnunk, tegyük fel magunknak a kérdést: mit tennék, ha nem félnék?

Amitől viszont igazán jó és sikeres pszichopatákká válhatunk az az, ha különbséget tudunk tenni azok között a szituációk között, amikor empatikusnak kell lennünk, hogy megőrizzük mások belénk vetett bizalmát, és azok között, amikor kegyetlenül el kell mindenkit tipornunk. A magánéleti kapcsolatokat illetően Dutton egy olyan pszichopata fiatalember esetét mesélte el, aki nem azon versenyzett a barátaival, hogy ki tudja a legtöbb telefonszámot megszerezni a lányoktól egy adott este, hanem kit ér a legtöbb elutasítás.

-Ebből mindenki nagyon sokat tud tanulni. Ha az ember hozzászokik az elutasításokhoz, az máris nem fáj annyira. Rájössz, hogy mindez cseppet sem számít, amitől viszont sokkal magabiztosabb leszel. Ettől nő a kisugárzásod, és végül nagyobb sikereid is lesznek a másik nemnél.

A pszichopatákra jellemző kegyetlenség is jól jöhet, ha az ember egy rossz kapcsolatban van benne, de nem mer kilépni. Van amit nem érdemes forszírozni, és ez esetben legegyszerűbb, ha könyörtelenül tovább áll az ember.

Dutton a biztonság kedvéért kihangsúlyozza, hogy könyvükkel természetesen senkiből nem akarnak őrjöngő pszichopatát varázsolni. Egyszerűen csak arra akarnak rávilágítani, hogy vannak mindenkiben olyan tulajdonságok, melyek erejét érdemes feljebb, vagy lejjebb csavarni. A lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt.

(Forrás: Telegraph, kép: salon.com)