Jump to content

Szokatlan állásinterjúk

2014. 05. 11. 12:11

Vezesse a hr-s kocsiját az étteremig, mássza meg a Fudzsijamát vagy ugorjon le a közértbe 10 deka parizerért – ilyen furcsa kérésekkel is tesztelhetik az állásinterjún a jelentkező alkalmazkodó és stressztűrő képességét.

Hol, mikor, mennyi ideig dolgozott, mi a végzettsége, milyen nyelven beszél? E sablonos kérdések mellett szokatlan helyzetekkel is szembesülhetünk egy állásinterjún. Akad olyan hr-s például, aki a jelentkezőt ugyan az irodájába invitálja, ám hirtelen felpattan, mondván, folytassák a beszélgetést a közeli étteremben, ahová a hr-s kocsijával elugranak. Ám a járműhez érve az interjúvoló odadobja a slusszkulcsot az állásra jelentkezőnek, megkérve, hogy ő vezessen. Különösen azok kerülhetnek ilyen helyzetbe, akik messzebbről érkeznek, azaz nagy valószínűséggel ismeretlenek a városban.

Az ebéd egyébként is egy olyan szituáció, ahol a viselkedés sokat elárul az illető személyiségéből. Gyakran az interjút eleve szokatlan helyre és időpontra szervezik. Például vasárnap „hajnali” 6-ra a repülőtérre, vagy egy hegy lábához, ahol a hr-s megkéri a jelentkezőt, mássza meg vele azt. Persze nem mindegy, milyen hegyről van szó, az egyik japán informatikai cég állására pályázónak például a Fudzsijama jutott.

E furcsa helyzetek annak tesztelésére szolgálnak, hogy a jelentkező hogyan képes reagálni a váratlan eseményekre, hirtelen felmerülő akadályokra, mennyire találékony, kreatív. Bevett szokás például, hogy az interjúztató direkt egy hatalmas virágot tesz kettejük közé, azt kutatva, mennyi idő után kezdi zavarni az illetőt a szemkontaktus hiánya, illetve hogyan hidalja át e problémát. De azon sem illik már fennakadni, ha az a kérés érkezik, hogy kezdjünk el tapsolni vagy üvöltsünk egy nagyot.

Verbális furcsaságok is előfordulhatnak, például olyan meghökkentő kérdéseket szegezhetnek az interjúalanynak, hogy milyen érzés embert ölni, vagy megcsalni a párját, illetve melyik mobiltelefon lenne szívesen, s miért, vagy, hogy mi a véleménye a törpékről.

Bár az ilyen szokatlan állásinterjúk már jó ideje léteznek, sokakat még mindig váratlanul érnek, s képtelenek kezelni az előállt helyzetet, megválaszolni a nem hétköznapi kérdéseket. A Michael Page International által megkérdezett ezer álláskereső kétharmadát például kifejezetten kizökkentenék az olyan kérdések, mint például: „Hogyan tenne bele egy elefántot a hűtőszekrénybe?” vagy „Miért kerek és nem szögletes a csatornafedél?”

A fejvadász cég ezért azt tanácsolja, az állásinterjúra készülődő kérje meg egyik ismerősét, hogy imitálja a váratlan és furcsa helyzeteket, tegyen fel minél meghökkentőbb kérdéseket.

(Fotó: www.payscale.com)