Jump to content

Hogyan legyünk magabiztosabbak?

2014. 04. 29. 15:07

A magabiztosság, határozott kiállás, vezetői attitűd és a jó prezentálás képessége nem velünk született tulajdonságaink, ami viszont jó hír azoknak, akik időnként elbizonytalanodnak magukban. A szakember szerint ezek a kvalitások könnyen megtanulhatók és fejleszthetők.

Becky Blalock a következőket javasolja mindazoknak, akik a magabiztosságukat szeretnénk felturbózni kissé:

-Tegye a helyére a gondolatait!

Egy átlagos embernek naponta 65000 gondolata támad, melynek 85-90%-a negatív, aggodalmaskodó, vagy félelemmel teli. Ennek részben biológiai okai vannak. Sokat segít, ha tisztába kerülünk azzal, hogy ezek csak gondolatok, nem képviselnek valós veszélyeket.

-Kezdje a végénél!

Mi az, amit el szeretne érni? Elsőként az út végét, azaz a céljait jelölje be, majd vázolja fel magának az odavezető lépéseket.

-Legyen hálás!

Minden reggel gondoljon valami olyasmire, ami hálával, vagy örömmel tölti önt el, ez jó keretet ad a napjának.

-Lépjen minden nap egy merészet!

Azaz minden nap lépjen ki a komfortzónájából! Ha feszegeti a saját bátorsága határait, akkor azok megnőnek. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy rettegtünk egy feladattól, de utólag beláttuk, félelmünk alaptalan volt. Legyen bátor, lépjen ki a megszokott, kényelmes helyzetekből!

-Ne féljen a kétségektől!

Ha ellenállásba, kérdésekbe, kétségekbe ütközik, azt tekintse jó jelnek, hiszen ezekből is láthatja, halad valahová. Csak azt nem kérdőjelezik meg, aki nem csinál soha semmit.

-Ha leesett a lóról, üljön rá vissza!

Nem a kudarc az, ami összezúzza a magabiztosságunkat, hanem ha nem állunk utána fel. A kudarcainkból is tanulunk, ne féljen tőlük. -Keressen magának egy mentort! Szakmai céljainak elérésében sokat segíthet egy coach, vagy egy mentor, aki nem csak tapasztalataival és tanácsaival támogathatja önt, de mintaként is szolgál.

-Bölcsen válassza meg a társait!

Átlagosan öt emberrel tartjuk szorosan a kapcsolatot, úgyhogy nem mindegy, kik is azok. Olyan társakat keressen magának, akik támogatják és bátorítják önt, aki pedig inkább lehúzza, azt kerülje el.

-Készüljön fel alaposan a feladataira!

Ha tudja, hogy minden öntől telhetőt megtett, hogy felkészüljön a beszédre, prezentációra, vagy interjúra, az már fél siker.

-Pihenjen és mozogjon eleget!

Hiszen az alvás és a sport elengedhetetlen a kiegyensúlyozott testi és szellemi állapothoz! Már heti háromszor 20 perc mozgás is csodákat tesz!

-Ne féljen segítséget kérni!

Mások sem gondolatolvasók, ezért nem biztos, hogy tudják, önnek mire is van szüksége. Találja ki, mit szeretne pontosan, és adjon asszertívan hangot igényeinek. Meg fog lepődni, milyen sok támogatást és segítséget fog kapni! Ha valaki pedig mégiscsak nemet mondana, még mindig megkérhet valaki mást.

(Kép: peterstark.com)