Jump to content

Karrier, család, vagy mindkettő?

2014. 04. 26. 15:47

Nem kell lemondani a karrierünkről, ha családos anyák vagyunk, de a családot sem kell feladni csak azért, mert szeretnénk a munkahelyünkön is megvalósítani magunkat. A feladat nem egyszerű, és bizony sokunkat feszít a mindennapi kettős taposómalom problematikája: hogyan egyeztessük össze a munkát a családdal?

-Nyilvánvalóan lesznek nehézségek, és komoly áldozatokat is kell néha hozni, ha össze karajuk egyeztetni a családi életünket vezetői beosztásunkkal, állítja Ellen Kossek professzor és kutató a Purdue Egyetem Vezetői Központjától.

-De nekünk kell kigondolni, pontosan mire van szükségünk ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani.Ez lehet például rugalmas munkarend, vagy lehetőség arra, hogy hetente egy napot otthonról dolgozzunk.

-A magasabb beosztásúaknak azokra az értékeikre és készségeikre érdemes koncentrálni, amik a leghasznosabbak a munka és a cég szempontjából, olyanokra, amivel más nem rendelkezik. Az idő nagy részében koncentráljanak ezekre a feladatokra, a többit pedig osszák le másnak.

Ha a vezetőség nem ért egyet azzal, hogy egy szülőnek a családjával is kell törődnie, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson. Még ha ez kevesebb pénzzel, vagy alacsonyabb státusszal is jár, hosszú távon mindenképp megéri olyan helyen dolgozni, ahol jobban és egészségesebben kiegyensúlyozódik a család és a munka aránya. Manapság szerencsére már egyre inkább növekszik azoknak a cégeknek a száma, amik lehetővé teszik ezt, rugalmasabban kezelik a munkaidőt, vagy támogatják a dolgozókat abban, hogy heti egy napot otthonról dolgozzanak.

Ebből a rugalmasságból tulajdonképpen maguk a cégek is profitálnak, így remélni lehet, hogy idővel még szélesebb körben elterjed. Az amerikai Spartan bolthálózat például rájött arra, hogy azok a dolgozóik, akiknek több rugalmasságot biztosítottak a munkaidejüket illetően, hogy így több időt tudjanak a családjukkal tölteni, sokkal elkötelezettebbek voltak a céggel szemben és jobban tudtak csapatban dolgozni.

Armin Brott, aki a témában könyvet is írt, azt javasolja, mindenképp beszéljünk a főnökünkkel, ha úgy érezzük, a munkahelyünk nem tartja kiemelkedően fontosnak a családi életet, és szülői szerepünket. De mindenekelőtt gondoljuk át, valóban képesek leszünk-e rugalmasabb időbeosztás mellett is ugyan olyan színvonallal végezni a munkánkat, vagy vezetni a részlegünket. Ha nem lennénk benne biztosak, a főnökkel való beszélgetés előtt gondoljuk át, hogyan tudjuk úgy átszervezni a feladatkörünket, hogy mindez megoldható legyen, így már egy kész tervvel mehetünk a megbeszélésre.

De mindenképpen érdemes kitalálni, hogyan tudjuk megtalálni az egyensúlyt a vezetői beosztásunk és a család között, mielőtt felörlődnénk a két szerepünk között.

(Kép: herworldplus.com)