Jump to content

Hosszú hétvége minden héten? Simán!

2014. 04. 22. 15:47

Most, hogy véget ért a húsvéti hosszú hétvége és a legtöbbünk némi jetlaggel küzdve már a munkahelyén húzza az igát, bizonyára sokaknak megfordul a fejében, milyen jó is lenne, ha minden hétvége 72 órából állna. Nos, egy online szolgáltató cégnél ez az álom maga valóság!

A Treehouse nevezetű online cég 2010-ben vezette be a négynapos munkahét rendszerét. Mindenki hétfőtől csütörtökig dolgozik, napi nyolc órában, a cégvezető, Ryan Carson szerint még soha, senki nem dolgozott náluk pénteken. Carson az Inc.-nek mesélt a négynapos munkahét előnyeiről.

Először is mindenki szívesebben dolgozik nekik, mint olyan nagy cégeknek, mint a Facebook, vagy Twitter, ami nem csak a náluk meglévő szakmai kihívásoknak és lehetőségeknek köszönhető, hanem a háromnapos hétvégéknek is. Az új alkalmazottak eleinte ugyan gyanakodva fogadják a dolgot, de miután konstatálják, hogy tényleg nem kapnak feladatot és nyaggató e-maileket péntekenként, hamar megnyugszanak.

A másik nagy előnye a rendszernek, hogy mindenki sokkal szívesebben és lelkesebben jön be hétfőnként dolgozni. Az is sokat segít, hogy három nap alatt alaposabban ki tudják pihenni magukat, a dologzó hét sem olyan stresszes, hiszen az utolsó nap, a csütörtök, hamar eljön. A rövidebb munkaidő viszont hatékonyabbá és önállóbbá teszi a dolgozókat. „Aki lusta, az nálunk nem él meg.”-érvel Carson.

A harmadik érv, ami emellett szól, hogy így mindenki több időt tud a családjával, vagy a hobbijával tölteni. Carson szerint az egyetlen ok, amiért a vezető beosztású emberek heti hét napot, napi 16 órát dolgoznak az az, hogy ettől érzik magukat fontosnak.

(Kép: iknowyoulikethis.com)