Jump to content

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

2014. 03. 25. 12:07

Valószínűleg sokan elégedetlenkednek hó végén a fizetésükkel azon morfondírozva, hogy kemény, starpás munkájuk sokkal nagyobb jutalmat érdemelne. Pedig nem tudják, bérük feljebb tornázása nem feltétlenül nehéz, és kizárólag rajtuk múlik.

Lewis Schiff „Zseniális üzlet” című könyvében azt állítja, hogy négy emberből három anélkül fogadja el munkamegbeszélések során a felkínált fizetés összegét, hogy komolyabban tárgyalt volna róla. Ezzel szemben a HR-vezetők 90%-a szívesen adna magasabb bért, csak hát erre rendszerint nem érkezik komolyabb megkeresés feléjük a munkavállaló részéről...

Érdemes tehát ezt a két tényt észbentartanunk, ha a legközelebbi bértárgyalás során a fizetésünre terelődik a szó.

Egy másik szakember szerint munkahelyváltáskor adódik a legkiválóbb lehetőségünk a fizetésünk feltornázására, hiszen az új helyen új lappal is indulhatunk. Ragadjuk hát meg a lehetőséget, és ne szerénykedjünk! A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb ember nem igazán mer a fizetéséről tárgyalni, attól való félelmében, hogy esetleg emiatt nem kapja majd meg az állást, vagy azon aggódik, hogy ezzel talán megsérti a főnökét.

A problémában jártas szakember, Larson, aki már több, mint 700 bértárgyaláson van túl, azt állítja, hogy minden a hozzáállásunkon múlik. Szerinte a fizetésemelések nem feltétlenül függnek össze a munkaszínvonallal, és nem is mindig azok kapják meg, akik megérdemelnék.

-Azok kapnak nagyobb pénzt, akik ügyesebben meg tudják erről győzni a főnökeiket, –állítja. -Ha magasabb fizetésre vágyunk, meg kell tanulnunk néhány egyszerű tárgyalási technikát, de ha úgy érezzük, érdekeink öntudatos képviselete nem a legnagyobb erősségünk, akár fel is vehetünk erre a célra egy hivatalos bértárgyalót.

(Kép:bbj.hu)