Jump to content

Kössünk síbiztosítást!

2014. 02. 24. 10:17

Aki a téli olimpiát nézve kedvet kapott egy kis hétvégi ausztriai síelésre, annak nemcsak a felszerelésekre kell ügyelnie, hanem az esetleges balesetekre is fel kell készülnie. De vajon kinek, milyen biztosítást érdemes kötnie?

A megfelelő biztosítás kiválasztása előtt mindenekelőtt a síelő tudásunkkal kell tisztában lennünk. A kezdő vagy átlagos tudású, úgynevezett hobbisíelőknek – akik általában a kék vagy piros pályákig merészkednek – elegendő lehet a napi 160-170 forintos tarifájú síbiztosítás, ami a minimális baleseti ellátást, például a törött láb begipszelését téríti. A szállítást, utókezelést, kórházi rehabilitációt viszont már nem, így aki ezekre is be akarja biztosíttatni magát, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. De azért nem olyan nagyon, hiszen már napi 550 forintba is beleférhet a helikopteres betegszállítás.

A profibb, vagyis a fekete pályán vigéckedő síelőknek sem kell csillagászati összegeket kifizetni a teljes körű baleseti ellátásért, ráadásul sokszor elég csak a helyszínen „megkötni” a biztosítást. Például a francia Alpokban napi leszurkolt 2,80 euróba a helyszíni orvosi elsősegélytől, a helikopteres szállításon át, a kórházi műtéti és rehabilitációs ellátásig minden belefér. Ám e biztosítások csak a kijelölt sípályákon bekövetkezett balesetek költségeit fedezik. A pályán kívüli, például a sziklák közötti vagy buckasízés már extrémnek számít, s ennek megfelelően az erre szóló tarifa már jóval borsosabb, s a fokozott kockázat miatt nem is minden biztosító kínálja.

Végül hadd oszlassunk el két tévhitet! Az egyik: sokan csak bankkártyájukkal a zsebükben indulnak síelni, mondván, annak éves díjába a biztosítás is beletartozik. Ez egy tengerparti nyaralásnál talán még elegendő, ám a síelők közül csak a kezdőknek vagy átlagos tudásúaknak ajánlott, mivel mindössze a fentebb már említett minimális baleseti ellátást fedezi. Ám azoknak sem szabad a babérjaikon ülniük, akik ingyenesen kiváltották az EU28 tagállamában, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban 3 évig érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hiszen azt egy sor magánklinikán nem fogadják el, de ha mégis, akkor speciális szakellátásra vagy csak a kezelés, műtétek költségeinek bizonyos, kisebb hányadát (10-20 százalékát) fedezi, és nem téríti meg a hazaszállítás tarifáját sem.

(Kép forrása: tarsabajban.hu)