Jump to content

Bundázás máshogyan

2015. 10. 22. 12:00

Vasárnapi, és úgy általában egyik kedvenc ételünk a rántott hús. A lisztbe, tojásba és zsemlemorzsában megforgatott bármilyen hús, bő, forró olajban kisütve az ebéd főfogása. De a bunda lehet másmilyen.

A bécsi, vagyis az általánosan használatban lévő panírt nemcsak húsoknál használhatjuk. Ugyanúgy belemárthatjuk a zöldségeket, a sajtot is. Imádjuk, de elkészíteni már nem annyira, ugyanis minden hozzávalóban külön-külön meg kell forgatni az adott ételt. Sőt ha vastagabb bundát szeretnénk, akkor többször is. A kezünk mancsos, kényelmetlen, és amíg meg nem szabadulunk a maszattól, addig semmihez nem is tudunk nyúlni.

A panírozás is lehet új és érdekes. Habár új ízt, út technikát tanulhatunk meg, de attól még maga a hús, zöldség, sajt bundázásának folyamatát nem lehet elkerülni. A panírozást akár már a sütés előtti nap el lehet végezni, így a macerás bundázást és sütést nem egy napon kell eszközölni. A panírt sokan támadják azért, mert hizlal, egészségtelen, és a bő, forró olajban való sütés ellen is sokan vannak. Pedig a bundázott ételeket mindig forró zsiradékban kell elkészíteni. Erre azért van szükség, mert ha a zsiradék nem elég forró, akkor a hús levet ereszt, aminek hátránya, hogy az a ráfordított idő, amit a hús panírozására szántunk, feleslegessé lesz, hiszen elválik a bunda a hústól.

Ha a megszokott bundázás már kezd az agyunkra menni, akkor néhány hozzávalót kiiktatunk és új panírt készíthetünk.
Az egyik ilyen, amikor elhagyjuk a zsemlemorzsát és úgymond párizsi bundával vonjuk be a húsokat. Azaz először lisztben, majd a felvert tojásban forgatjuk meg a kisütni kívánt ételt.
Az angolos változatból a lisztet és a tojást hagyjuk ki. Tojás helyett olvasztott vajban, majd zsemlemorzsában mártjuk meg a húst, egyebet.
A duplázott bunda főleg a sajtoknál érvényesül. A kellő vastagságú panír biztosítja, hogy a sütés közben nem folyjék ki a sajt.
Zsemlemorzsa helyett használhatunk bátran magvakat is, úgymint fenyőmag, szezámmag, de lehet apróra tört vagy őrölt dió és mandula is.

Egyre több helyen látható bundázási alapanyag a kukoricapehely is, és a gabonapelyhes változat is felkapott. Sőt már olyan videók is terjednek az interneten, amelyek a panírozás technikáját igyekeznek lerövidíteni. A zacskóba szórt kukoricapehely, gabonapehely és a húsok együttes összerázása a zacskó szájának befogásával, igazán gyorssá teszik ezt a műveletet.

(Kép forrása: recipes.yooj.me)