Jump to content

Pótold a jobb kedv és a betegség elkerülése érdekében

2015. 11. 03. 16:00

Véget ért már a hosszantartó napsütések ideje. Habár az utóbbi napokban nem panaszkodhattunk a napfény hiányától, tudjuk, hogy hamarosan a ködöt nem váltja fel a napfény, hanem marad a komor, levélhullatós, akár esős nappal.

Az őszi szünet megörvendeztetett minket napfénnyel és még olyan ereje volt, hogy kicsit megmelegített. Ám ez nem marad így, és ezzel párhuzamosan az egyik természetes D-vitaminforrásunk is megszűnik. A napfény biztosítja számunkra ugyanis a jelentős részét ebből a vitaminból. Ha szervezetünkben hiány lép fel, akkor számos betegséget hozhatunk fejünkre.

Miért van ilyen nagy jelentősége a D-vitaminnak? Segítségével jobb a hangulatod, megvéd a náthával szemben is. Ami a mai világban igencsak jelentős, hogy a rák kockázati esélyét is lecsökkenti, így hatékony védelem lehet a mellrák, a vastagbélrák és a prosztatarák kialakulása ellen. Még a túlsúly elleni küzdelmedben is a segítségedre lesz. Elengedhetetlen vitamin az egészséges érrendszerhez, szívhez és mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél fontos szerepe van a csontok állapotának megtartásához, fejlődéséhez.

A D-vitamin komplex vitaminkészítményekben is megtalálható, így ha valaki betartja az ajánlott napi mennyiség fogyasztását, akkor minden vitaminból éppen annyit vihet be a szervezetébe, amennyire szükség van. Vagyis természetesen nem csak a napfényből gyűjtjük össze a kellő mennyiségű D-vitamint, hanem tápanyagokkal is. Másik természetes módja a D-vitaminnak, ha megesszük azt. Ilyen forrás a gomba, amely ezen kívül még más fontos tápanyagot is biztosít számunkra. A tengeri halak is jó szolgálatot tesznek D-vitamin ügyben és köztudott forrása a máj fogyasztása. A tojást általában mindenki szereti, ezzel is vitaminhoz juthat a szervezet.

A hölgyek szájából sűrűn lehet azt hallani, hogy a téli mozgáshiányosabb időszakban felszaladnak rájuk a kilók. Ám nem biztos, hogy csak annak köszönhető. Ha a D-vitamin szint alacsonyan van, hatással lehet arra az étvágyszabályozó hormonra, amely jelet küld az agynak, ha tele van a gyomor vagy sem. Ha kevés D-vitamin van szervezetünkben, akkor a leptid szint megnövekszik, amely evésre serkent minket, hiszen az agynak azt üzeni, hogy még enni kell, nem vagyunk tele. Aztán a mérlegre állva csodálkozunk a számok összetételén.

Ha biztosra akarunk menni, akkor megéri beszerezni D-vitamin cseppet, amelyből naponta néhány csepp elegendő, és ha májusig biztosítjuk a gyermekeknek és a felnőtteknek ezt a vitaminforrást, elkerülhet minket a búbánat, a túlsúly, és egyéb betegségek is.

(Kép forrása: alzinfo.org)