A legtöbb szupermarketben vagy háztartási cikkeket árusító helyen már kaphatunk műanyag jégkrémkészítő pálcás „pohárkákat”, melyek segítségünkre lesznek a házi jégkrém készítése során. Az ízek, színek tekintetében nincs határ, mindenki hagyatkozhat a fantáziájára, ízvilágára és kreativitására. Ha kedvet kaptál a házi jégkrém készítéséhez, próbáld ki az alábbi receptek egyikét!
A jégkrémek készülhetnek tejszínes, tejes, joghurtos vagy éppen vízes alappal is egyaránt, gyümölcsből is bátran használhatjuk a számunkra kedvezőeket.
Gyümölcsös-joghurtos jégkrém
Hozzávalók:
- 700 g natúr joghurt
- tetszés szerint gyümölcs
- 30 dkg eper, áfonya, barack, meggy, cseresznye, őszibarack, nektarin (tetszőlegesen választható bármilyen gyümölcs)
- 3 evőkanál méz
Elkészítése:
A gyümölcsöket hámozzuk meg, aprítsuk fel és a 3 evőkanál mézzel elkeverve turmixoljuk össze. Készíthetünk vegyes gyümölcsös változatot is, ilyenkor osszuk szét a joghurtot annyi fele, ahány félét kipróbálnánk. Keverjük össze a joghurtot a turmixolt gyümölccsel, adagoljuk a jégkrémkészítő pohárkákba, tegyük rá a pálcás végét és helyezzük 2-3 órára a mélyhűtőbe. Ha nincs speciális poharunk régi joghurtos, pudingos poharat is használhatunk, fedjük le frissen tartó fóliával szúrjunk bele saslikpálcát, vagy éppen egy kiskanalat és tegyük be 2-3 órára a mélyhűtőbe.
Ezen az elven elindulva számtalan szín és ízkombináció elkészíthető.
Vízes alapú bodzafagyi
Ez a változat is szintén szabadon variálható, készíthetünk levendulás, citromos, narancsos...stb. jégkrémet is.
Hozzávalók:
- 15 db bodzavirág
- 2 db citrom
- néhány friss mentalevél
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál méz
- 6 dl forró víz
Elkészítése:
Tisztítsuk meg az alapanyagokat, (jelen esetben a bodzát) alaposan mossuk meg, majd tegyük egy tálba. A mentalevelet, a citrommal és a bodzával keverjük össze, öntsük rá a forró vízet, majd fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül. Másnap szűrjük le, melegítsük közepes lángon, adjuk hozzá a mézet és a cukrot, és forraljuk addig, míg el nem olvadnak. Ha kész, hagyjuk hűlni, majd öntsük a jégkrémkészítőbe és tegyük a fagyasztóba.Ha friss növényekkel dolgozunk, mindig ügyeljünk rá, hogy alaposan tisztítsuk meg, mielőtt felhasználnánk őket!
Banános joghurtos jégrém, csokibevonattal
Hozzávalók:
- 2-3 banán
- 3 evőkanál méz
- 1 pohár natúr joghurt
- segy csipet fahéj
- 1 vaníliarúd
Elkészítése:
A banánt a mézzel turmixoljuk össze, adjuk hozzá a joghurtott, majd hintsük meg egy csipet fahéjjal, és egy késhegyni vaníliával (friss rúd belsejéből kaparjuk ki). Ha elkészült a keverék tegyük a mélyhűtőbe 1-2. Addig olvasszunk meg egy tábla fehér-, tej-, vagy étcsokoládét és hagyjuk kicsit kihűlni. A már megszilárdult jégkrémekre óvatosan csepegtessük rá, esetleg egy ecset segítségével elkenhetjük rajta. Majd tegyük gyorsan vissza a mélyhűtőbe, hogy megszilárdulhasson rajta anélkül, hogy a jégkrém elolvadna.