Jump to content

Egészséges nassolnivalók, nem csak diétázóknak!

2017. 02. 08. 20:10

Ha valaki úgy dönt, egészsége érdekében életmódot vált, esetleg diétába kezd, a kezdeti nehézségeket mindig az édességről, rágcsálnivalókról és egyéb „egészségtelen” ételekről való leszokás jelenti. Azonban egy kis kreativitással, pillanatok alatt készíthetünk olyan nassolnivalókat, melyek egészségünkre és testsúlyunkra is ártalmatlanok, nem utolsó sorban pedig nagyon finomak.

Próbáld ki az alábbi finomságokat...

Az alma számtalan jótékony hatással rendelkezik szervezetünkre nézve. Kiváló rost és ásványi anyag forrás. Nagy mértékben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, C-vitamint, A- és B-vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, és kéntartalma is jelentős. Segít kezelni az emésztési panaszokat, javítja a bélflórát, csökkenti a vér koleszterin szintjét, és a magas vérnyomást is normalizálja a benne található magas káliumszintnek köszönhetően. Az alma sülve, főve és szárítva is megőrzi vitamintartalmát.

Készíts belőle alma chipset!

Mire lesz szükséged?

  • 1-2 alma (attól függ, mennyit szeretnél készíteni)
  • 2 evőkanál nádcukor vagy nyírfacukor
  • 1-2 evőkanál fahéj

Elkészítés…

Mosd meg alaposan az almákat, majd szeleteld vékony karikákra. A cukrot és a fahéjt keverd össze és tedd egy tányérba. Ha az almaszeleteket felvágtad, forgasd bele a fahéjas-cukros keverékbe. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, helyezd a cukros-fahéjas almakarikákat egy sütőpapírral vélelt tepsire és tedd egy órára a sütőbe. Fél óra után fordítsd meg az alma szeleteket, hogy mindkét oldaluk egyformán meg tudjon sülni.

A banán káliumban és magnéziumban gazdag, minek köszönhetően jótékony hatással van szívünkre és vérnyomásunkra is egyaránt. Megóvja gyomrunkat a gyomorfekély kialalkulásától, segít az emésztési problémák orvoslásában. Káliumtartalma a csontjainkra is jótékonyan hat. Készíts belőle ropogós finomságot!

Hozzávalók…

  • 3-4 banán (a kívánt mennyiség szerint)
  • 1-2 citrom

Mielőtt felszeletelnéd a banánokat,melegítsd elő a sütőt 100 fokra. Karikázd vékony szeletekre a banánokat, majd tedd őket sütőpapírra, lehetőleg úgy, hogy széleik ne ragadjanak össze. Mielőtt betennéd a sütőbe, vékonyan kend meg a banánkarikákat citromlével, és mehet is be a sütőbe. 1-1,5 órán keresztül süsd (minél tovább sütöd, annál ropogósabb lesz). Miután elkészült, hagyd hűlni és már fogyasztható is.



Ízletes nassolnivalót nem csak gyümölcsökből készíthetünk, zöldségből készült ropogtatnivalók ugyanolyan ínycsiklandozóak és egészségesek.

A cukkini jelentős része vízből áll, éppen ezért fogyasztásával pótolható a szervezet vízszükséglete. Mindezek mellett, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, megtalálható benne, a mangán, kálcium, magnézium, réz, foszfor, cink, valamint az A-, B1, B6-vitamin. A cukkini rostokban és folsavban gazdag zöldség. Jótékony hatásának köszönhetően, csökkenti a hasmenést, tisztítja a vért, és gyulladásgátló hatással is bír. Magas vitamin tartalmának köszönhetően, csökkenti a csont és ízületi megbetegedések kialakulásának esélyét, valamint reumás fájdalmakra esetén is remek választás.

Így készül a cukkini chips…

  • 1-2 cukkini
  • 1 evőkanál olívaolajjal
  • 2 csipet só
  • zöldfűszerek ízlés szerint

Mossuk meg a cukkinit (nem kell meghámozni), majd vágjuk vékony karikákra. A sütőpapírra helyezett karikákat kenjük meg olajjal, majd 45-50percig süssük 180 fokra előmelegített sütőben. Az első 20 perc eltelte után, fordítsd meg a cukkini karikákat, hogy mindkét oldaluk átsüljön.

Természetesen egyéb zöldségekből és gyümölcsökből készíthető hasonló sütési eljárással nassolnivaló. Mindenki bátran kísérletezzen a sütéssel, szárítással és aszalással, kedve és ízlése szerint.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com, wikimedia.org)