Jump to content

Mindig csak tészta, rizs és krumpli? Nem kell ennek így lennie

2017. 01. 30. 19:00

A magyar konyha nem is létezne a krumpli különböző köretei nélkül, de ugyanúgy nagy szerephez jut a tészta és a rizs is. Enni muszáj, és ki ne szeretne ízletes falatokkal megjutalmazni magát? Ha azonban módosítasz a köreteken, még hízni sem fogsz.

Valószínűleg nem fogjuk teljesen kiiktatni a burgonyát és a tésztát sem étrendünkből. Az inkább elképzelhető, hogy felhasználunk mást is, és ritkázzuk a krumpli, tészta köretek fogyasztását. Na, jó, de mivel lehetne ezeket pótolni?

Hajdina

Ha az a célod, hogy ne hízz és még a szervezetedet is könnyíteni, méregteleníteni szeretnéd, akkor figyelmedbe ajánljuk a köretként is alkalmazható hajdinát. Kiváló a diétázóknak is, de nem árthat senki számára sem, hiszen tartalmaz E-vitamint, de szinte mindegyik B-vitamin is megtalálható benne. A hajdina tartalmazza a metioin nevű aminosavat, amely nem engedi a máj elzsírosodását. Segíti az anyagcserét, magas rosttartalma hozzájárul ahhoz, hogy a belek falait alaposan kitakarítsa. A hajdina lisztjéből kenyér is süthető, de köretként is megállja a helyét.

Kuszkusz

Az egzotikus hangzású kuszkusz eredetileg a berberek eledele volt, aztán az arabok magukkal vitték ezt az egyszerű, de igencsak értékes eledelt. A kuszkusz valójában árpából, búzából, kölesből, kukoricából és zabból álló apró tészta. Az alapanyagokat összegyúrják, abból golyókat készítenek és szitán átszűrik. Miután az apró tésztagolyók megszáradnak, fogyaszthatják is. Amilyen kicsi, olyan laktató és tápláló eledel. Hamar teltségérzést biztosít, így a diétázók számára kiváló, hiszen nem érzik magukat éhesnek. Ásványi anyag tartalma igen magas, megszabadít a szabad gyököktől és a szervezet vízháztartását is rendezi.

Köles

Nem csak Hamupipőke válogathat a kölesben, hanem te is választhatod a kölest köreként. Ez az ősrégi gabonanövény már Mezopotámiában ismert volt, már akkor is termesztették. Ami pedig egykoron megfelelő volt az emberek számára, arra újból rátalálhatunk. Szerencsére a köles ma már egyre nagyobb használatnak örvend. Ez annak köszönhető, hogy kevés benne a keményítő, azonban annál több teljes értékű fehérjét tartalmaz. Amikor lépten-nyomon az elsavasodásról hallunk, akkor igazán jól jön a köles, amely lúgosít. A szervezet számára könnyű emészteni ezt a gabonanövényt, sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. A diétázók körében egyre nagyobb szerephez jut, ugyanis nem hizlal, és felhasználási módja is sokrétű. Köretként ugyanúgy tálalhatod, mint levesként.

Quinoa

Kevésbé ismert és kevésbé kimondható a quinoa. De ha azt mondjuk, hogy rizsparéj, akkor már sokkal megjegyezhetőbb. A dél-amerikai származású gabona olyan teljes értékű fehérjeforrásunk lehet, amelyben sok fontos aminosav is található. Amit a szervezetünk nem tud előállítani, azt tartalmazza a quinoa. Olyan kevés kalóriát tartalmaz, hogy a diétázóknak ajánlott is a fogyasztása, ugyanis a benne lévő lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően sokáig nem érzi magát éhesnek az ember. Akár levesbe is lehet tenni a rizsparéjból, azonban köretként is bombajó.

Chia mag

Sokat hallhatunk a chia magról is, amely szintén a fogyókúrázók körében ismert. Nem csoda, hogy egyre többen használják, hiszen ugyancsak egy teljes értékű fehérjeforrásról van szó, amely ráadásul az összes fontos aminosavat tartalmazza. Az apró magvak felpörgetik a szervezet anyagcseréjét, kitakarítják a méreganyagokat, és mégis kiváló tápanyag- és energiaforrás.

(Forrás: marmalade.hu | wunderweib.de, bulknuts4you.com, bbcgoodfood.com, localfoodshift.pub, well-beingsecrets.com, nuts.com/képek)