Jump to content

Ma szeretjük, pedig régen mérgezőnek hitték őket

2014. 10. 16. 11:09

Krumpli, fokhagyma, paradicsom, zabpehely, csirkeszárny és homár: megannyi étel, amit sokáig nem akartak megenni az emberek attól való félelmükben, hogy mérgezőek, vagy emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

1.- Burgonya:

Bár manapság az egyik legnépszerűbb köretként tartják számon a krumplit, amit számtalan formában, sütve, főzve, pürésítve, levesbe vagy főzelék gyanánt szívesen fogyasztunk, nem volt ez mindig így. A 18. század Franciaországában ugyanis azt hitték, a burgonya leprát okoz, ezért be is tiltották a termesztését.

2.- Paradicsom:

A fenséges, piros gyümölcsnek is igen rossz hírneve volt a 18.-19. század idején, főleg hogy számtalan előkelőség elhunyt a paradicsom fogyasztását követően. A felelős azonban, mint utólag kiderült, nem a paradicsom, hanem az étkészlet volt. A gazdagok ugyanis óntányérból fogyasztották az ebédjüket, aminek igen magas az ólomtartalma, ez a paradicsom savaival kombinálva különösen ogencsak károsan hatott az egészségre. Szegény paradicsom nem is tudott népszerűvé válni egészen az 1880-as évekig, amikor is a pizza segítségével végre megkezdhette világhódító útját.

3.- Homár:

Manapság főleg a gazdagok és előkelők privilégiuma a homár vacsora, pedig régebben csak a szegények és a börtöntöltelékek ették. Egészen a 19. századig azt gondolták róla, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, ezért ha ki is sodródott egy-egy homár a tengerpartra, azt egyszerűen ledarálták és a földek trágyázására használták fel.

4.- Zabpehely:

Ma már tudjuk, egy tál zabpehellyel kezdeni a napot igazán egészséges megoldás. Sokáig azonban egyáltalán nem szerepelt az emberek reggelizős listáján a kizárólag állatok táplálására felhasznált gabona.

5.- Fokhagyma:

Szegény fokhagyma erőteljes illata miatt került az előkelő és szofisztikált társaság tiltólistájára hosszú évszázadokon keresztül. Szaga miatt egyenlővé vált a faragatlansággal, vulgaritással.

6.- Csirkeszárny:

Főleg Amerikában nagy népszerűségnek örvendenek a fűszeres csirkeszárnyak, a focimérkőzések nézése szinte elképzelhetetlen lenne egy nagy vödör sült szárny nélkül. Pedig hosszú volt az út, amíg erre az előkelő és kivételes helyre eljuthattak a csirkeszárnyak, amiket az emberek sokáig egyszerűen a szemétre hajítottak, hogy inkább a szárnyas húsosabb részeiből falatozzanak. Az 1960-as években aztán egy leleményes szakács kisütötte a csontos szárnyakat olajban, majd fűszeres szószba mártotta őket, ettől a kulináris élevezttől pedig mindenki eszét vesztette. A csirkeszárnyak népszerűsége azóta is töretlen, a Super Bowl hétvégéjén állítólag 1,25 milliárd szárnyat fal be az amerikai nép, minden bizonnyal a csirkék legnagyobb bánatára... 

(Mental Floss, kép: komonews.com)