Jump to content

A fogyókúra Szent Grálja: a grépfrút

2014. 10. 17. 11:32

Egy friss kutatás megállapította, hogy ha zsíros ételek fogyasztása után grépfrút levet iszunk, az megakadályozza a kalóriák ötödének beépülését a szervezetünkbe. Ezen kívül arra is fényt derítettek a tudósok, hogy a citrus a vércukorszint kiegyensúlyozásában is segít, így nagy szerepet tölthet be a cukorbetegség megelőzésében.

A szakemberek ezzel azonban nem mondanak túl sok újat a fogyókúrázóknak, akik régóta tisztában vannak a grépfrút áldásos hatásával. A kesernyés gyümölcsre alapuló ’Hollywoodi diéta’ már az 1930-as évek óta töretlen népszerűségnek örvend, olyan hírességek tartják a segítségével formában magukat, mint például Kylie Minogue. A diéta nem csak a kalóriabevitel csökkentését írja elő, de minden étkezés mellé egy grépfrút fogyasztását javasolja.

Most a kutatók egérkísérletekkel bizonyították ennek a diétának a hatékonyságát. Azok az állatok ugyanis, akik három hónapon keresztül grépfrút levet kaptak inni, 18%-kal kevesebb súlyt szedtek fel, mint sima vizet ivó társaik és a vércukorszintjük is sokkal kiegyensúlyozottabb volt. A grépfrútlének azonban csak akkor volt ilyen előnyös hatása, ha az állatok zsíros ételeket fogyasztottak.

A tudósok most embereken akarják tovább vizsgálni a citrusféle áldásos hatásait, azonban arra is figyelmeztetnek, hogy „ a grépfrút legyen ugyan része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, de ne váljon a középpontjává”.

(Kép: redorbit.com)