Jump to content

Mindenki kedvence a csokoládé, a kezdetek

2016. 08. 05. 19:00

Kicsik, nagyon, fiatalok, idősek, nők és férfiak kedvence a csokoládé, amely selymesen olvad a szánkban, szerencsétlenebb helyzetben, a kezünkben is. Önmagában fogyasztva és ételeinkhez is felhasználjuk.

Hogy milyen minőségű csokoládét vásárolunk, az függ attól, hogy milyen a talajszerkezet, a terület klímája, amely a kakaóbabot neveli. A csoki az egyik legősibb élelmiszer, amelyet valaha az ember készített. Minden Amerikában kezdődött, amikor az Amazonas folyó mentén növő kakaófákkal körülvett területen éltek az olmék indiánok. Északabbra azonban ezek a fák már nem éltek meg, így az egyes népcsoportok kereskedni kezdtek a kakaófával. Az aztékok területén nem termett meg a kakaóbab, hozzájuk a maják vitték el, exportáltak termékükből. Valószínűleg egyáltalán nem úgy fogyasztották a csokoládét, mint mi, és inkább a valláshoz volt köze, mint az élvezethez. A maják úgy is nevezték, hogy keserű víz, ugyanis vízzel keverték és kábító hatása miatt, vallási ceremóniákhoz használták fel. A maják és az aztékok nemcsak vízzel, hanem más anyagokkal is keverték a kakaót, így készítettek italokat. Felhasználtak hozzá mézet, virágokat, de még chilit is.

Amikor azonban az elszigetelten és jól élő indiánokra rátaláltak a civilizált emberek, akkor nemcsak ezeket az érdekesen élő embereket fedezték fel, hanem a kakaófát, a kakaóbabot is. Kolumbusz Kristóf által került először Spanyolországba a kakaó, és már akkor ipari termékké vált. Elkezdődött a kísérletezés a kakaóval.

A kezdetek kezdetén a csokoládé még nagyon zsíros és nem feltétlenül olyan ízű volt, mint most. A kakaóbab őrlésével és pirításával újabb korszak kezdődött el. Ezt egy holland férfi kezdte el, Conrad van Houten volt az, aki megalkotta a holland kakaót azért, hogy minél kevesebb zsírt tartalmazzon. Ezzel együtt a kakaókészítéssel létrejött a melléktermék, vagyis a kakaóvaj. Ami másnak melléktermék, az a csokoládé alapja lett, így történt, hogy a kakaóvaj és cukor együttese alkotta az első étcsokoládét, amely a világon elterjedt és megkezdte hódítását. Aztán sorra jöttek azok, akik újítást vittek a csokoládéba. A tejpor felhasználásával Henri Nestlé megalkotta az első tejcsokoládét.

Imádjuk a csokoládét, de más és más ízük van az egyes termékeknek. Nem csoda, hiszen ez az édesség az egyik legkomplexebb aromájú (hatszáz molekulát is tartalmaz) és ízvilágú ételeink közé tartozik. A kakaóbab keserű ízét és savasságát megtöri a hozzáadott cukor édes aromája. A készítési technika is hozzájárul a különleges és hódító ízhez. A sokáig tartó gépi keverés mellett a mikroorganizmusok végezhetik tevékenységüket, amely szintén az aromához járul hozzá, úgymint a pörkölés is.

(Forrás: brainscape.com, food.ndtv.com/képek)