Jump to content

Gladiátorok gusztustalan energiaitala

2014. 12. 04. 11:19

Ahogy a modern sportolóknak, úgy a régi korok harcosainak is szüksége lehetett valamilyen keverékre, melynek segítségével gyorsabban regenerálódhattak egy-egy harc, vagy edzés után. Az ókori gladiátorok italának furcsa összetevőitől azonban könnyen felfordulna egy mai élsportoló gyomra.

A modern profi sportolók nem csak az edzésükre figyelnek oda, de természetesen a táplálkozásukra is, a kamrájuk ezért minden bizonnyal tele van gazdag tápanyagú energiaszeletekkel, gélekkel, ásványi anyagban dús italokkal, melyeknek segítségével képesek lesznek majd a versenyeken a legtöbbet kihozni magukból.

Nem volt azonban ez mindig így, a gladiátoroknak egészen más (és jóval gusztustalanabb) energiaitalokkal kellett beérniük, miközben arra edzettek, hogy más harcosokkal, vagy félelmetes vadállatokkal mérjék össze erejüket az arénában. Az ő étkezésük sokkal kevésbé flancos hozzávalókból állt, többnyire árpát és babot fogyasztottak, ezért a korabeli írók előszeretettel gúnyolták őket ’árpazabáló’ néven.

Egy friss kutatás azonban nemrégiben felfedezte, hogy az ókori gladiátorok a szegényes koszton kívül az edzések után különleges frissítő, regeneráló keveréket is ittak, bár valószínűleg senki nem fogja megnyalni a gondolattól a szája szélét, ha megtudja az ital bizarr alkotóelemeit.

Még az 1990-es évek elején fedeztek fel régészek egy ókori római gladiátortemetőt a mai Törökország területén található Epheszoszban. Hogy megállapítsák, miket is fogyaszthattak annak idején a harcosok, a svájci és osztrák kutatók 22 gladiátor csontját vizsgálták meg, majd ezt összevetették 31 korabeli átlagos rómaiéval.

Első pillantásra úgy tűnt, a gladiátorok és az átlagemberek étkezése nem igazán különbözött egymástól, mindkét csoport tagjai főképp babot, lencsét és gabonát ettek, diétájukban ritkán szerepeltek húsok és tejtermékek, illetve annak ellenére, hogy közel éltek a tengerhez, halat és kagylót is csak elvétve fogyasztottak.

A csontok vizsgálatából azonban kiderült, hogy a gladiátorok szervezetének sokkal magasabb volt a kálcium és a stroncium szintje, mint az egyszerű rómaiaké. Mindennek hátterében pedig gyaníthatóan az az energiaital állt, amely korabeli dokumentumokban többször említésre kerül. Ez a ókori sportturmix pedig nem állt másból, mint víz, ecet és hamu keverékéből, ezt kapták erősítőnek a gladiátorok a harcok és az edzések után.

Innen nézve valószínűleg már az is nagy hőstettnek számított, hogy egyáltalán hajlandóak voltak felhajtani az ínycsiklandónak cseppet sem mondható keveréket...

(Mentalfloss, kép: sydneysimphony.com)