Jump to content

Tortabevonó lecke kezdőknek

2016. 03. 01. 18:00

Nagy események egyik várva várt történése, hogy behozzák végre a tortát. A szemet gyönyörködtető finomságon marcipánfigura, tűzijáték, gyertya, más díszítő elem mutatja, hogy milyen eseményt ünneplünk.

Ha az egész torta nem is marcipán bevonatú, szinte biztos, hogy egy marcipán figurát, vagy legalább egy táblácskát magán hordoz.

Amúgy is ünnepi alkalom az, amelyre tortával rukkolunk elő, de ha azt még saját magunk készítjük el, természetesen annál nagyobb az eszmei értéke is. Manapság pedig annyira divatos különböző film vagy mesehősök alakját tortában bemutatni. A gyerekek nagy kedvence, de nincs az a felnőtt sem, aki ne imádná az édes finomságot, amely ráadásul olyan alakot ölt, amely a személyiségéhez igazán kapcsolatható. Egy marcipánnal vagy fondanttal bevont, saját tortacsoda igazi meglepetése lehet az ünnepeltnek. Nem csoda, hogy egyre többen igyekeznek otthon készíteni valami nagyszerűt.

Igencsak borsos ára van az olykor műremek tortáknak, amelyek jó esetben valóban marcipán bevonatúak és nem fondanttal borított. Mi a különbség a kettő között? Mert ám nem egy és ugyanaz, a két massza, egyáltalán nem ugyanabból az alapanyagokból készülnek.

A fondant jóval egyszerűbb, cukor és víz forralásakor összesűrűsödött massza, amely a hűtés során válik formázhatóvá és hófehérré. Nagyon jól színezhető és aromával ízesíthető. Ez a fajta a fondant a torták külső kenéséhez kiváló, de bonbonok és mignon (?!) bevonására is használható. A kenhető változathoz nem használnak fel zsiradékot. A fondant gyúrható változatához már vajat, vagy margarint, mézet, zselatint és akár pillacukrot is felhasználnak. A formálható fondant fehér, de nem teljesen hófehér színű, mert az alapanyagok adnak némi színt a masszának. Neve is utal arra, hogy rendkívül jól lehet ezzel a fondanttal bánni, kiválóan formázható, sok helyen marcipán helyett is ezt teszik a vásárló elé, hiszen ezzel pénzt lehet megtakarítani. A marcipán elkészítéséhez szükséges alapanyagok árának töredékéből összehozható a fondant.

A fondanthoz képest a marcipán nagyon finomra őrölt mandulaliszt, cukor, esetleg némi mandulaolaj keverékéből áll. Az igazi marcipán színe sosem hófehér. Vagyis ha a hófehér bevonatra azt mondják, hogy marcipán, akkor valószínűleg sántít az állítás.

Hogyan tudod megkülönböztetni, hogy fondantról vagy marcipánról van szó? Vegyél kezedbe egy picike darabot. Ha a lecsípett anyag a kéz melegének hatására megpuhul, majd szinte úgy viselkedik, mint a kézkrém, amely beszívódik a bőrön át, akkor fondantról van szó. A marcipán ugyanis szintén megpuhul ugyan, ha a kezünkbe vesszük, és még az olaj is beszívódik a bőrünkbe, ám a finomra őrült mandulaliszt megmarad a kezünkön, tehát biztosan marcipánból készült.

(Forrás: englishmum.com/kép)