Jump to content

10 étel, ami segít a rák megelőzésében

2015. 01. 23. 11:23

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás, és ez több szempontból is nagyon igaz! Amit elfogyasztunk, nem csak hatással van arra, hogyan érezzük magunkat 15 perccel később, de hosszú távon is befolyásolja az egészségünket.

A rák megelőzésében pedig nagy segítségünkre lehet, ha sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztunk, de még ezek között is találhatók olyan szuperkaják, amik támogatnak abban, hogy elkerülhessük a betegséget.

Íme a rákmegelőző bevásárlólista:

1.- A brokkoli, a káposzta és a karfiol mind-mind tartalmaz glükozinolátokat, amik segítenek a szervezetnek a méreganyagokat elűző enzimek termelésében.

2.- A grépfrút, a narancs és a kaliforniai paprika csurig van C-vitaminnal, amely képes blokkolni a rákot okozó vegyületek kialakulását.

3.- A paradicsom piros színét a likopin nevű anyag adja, ami igen erős antioxidáns. Kutatások bizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztása segít megelőzni a mell- és a tüdőrák terjedését.

4.- A pekán dió, a dió és a gránátalma ellagin savat is tartalmaz, amely meggátolja a rákos sejtek növekedését.

5.- A rendszeres teaivók bizonyítottan kisebb kockázatnak vannak kitéve a mell-, vastagbél-, tüdő és petefészekrákkal szemben. Mindegy, hogy zöld, fekete, vagy fehér teát fogyasztunk, de igyunk az egészségünkért naponta legalább két csészével!

6.- A friss és a szárított gyömbér is segíthet a rák megelőzésében antioxidánsaival.

7.- A rozmaring nem csak különleges, friss ízt és illatot kölcsönöz ételeinknek, de csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát is!

8.- A hüvelyesek, mint a bab, vagy a borsó temérdek folsavat tartalmaznak, amelyek helyreállítják a sérült sejteket, így csökkentik a hasnyálmirigyrákra való esélyünket.

9.- A teljes kiőrlésű gabonafélék magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek a rákmegelőzésben.

10.- A bogyós gyümölcsök, mint amilyen az áfonya, a málna, vagy a szeder a legnagyobb segítségünk, ha a bőr-, a tüdő-, mell- és nyelőcsőrák megelőzéséről van szó, mivel semlegesítik a káros karcinogén anyagokat és lelassítják a rákos sejtek terjedését.

(Kép: fragrantica.com)