Jump to content

Milyen alaposan kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket?

2015. 01. 27. 11:17

Sokan egy sima, folyóvizes mosás után továbbra is aggodalmasan forgatják a zöldségeket azon tűnődve, vajon szükség van-e ennél alaposabb mosásra, hiszen ki tudja, hol járt előtte a termék, kik fogdoshatták össze, míg a fáról a konyhájába érkezett. Tényleg érdemes aggódniuk? Eláruljuk!

A Maine egyetem kutatása megállapította, hogy ha folyó víz alatt mossuk le a zöldségeket, gyümölcsöket, azzal a baktériumok 98%-át eltávolíthatjuk a felszínükről, tehát az esetek nagy részében minden további tisztító eljárások teljesen szükségtelenek.

Ha mégis aggodalmaskodnánk az egészségünk miatt, készíthetünk otthon külön e célra zöldségmosó folyadékot egy rész ecet és három rész víz felhasználásával. Ám ez esetben jó tudni, hogy az ecet megváltoztathatja a zöldségek, gyümölcsök ízét, illetve állagát.

De mi újság a biozöldségekkel és gyümölcsökkel? Azokat talán egyáltalán nem kell megmosni?

Bár a biokertészek minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy semmi káros anyag ne érhessen hozzá a termékeikhez, sajnos onnantól, hogy a boltok polcaira kerülnek már nem vállalhatnak felelősséged azért, ki hogyan fogdossa össze a gyümölcsöket, míg kiválasztja a legmosolygósabb almákat. Ezért az a legbiztosabb, ha azokat is leöblíted, amiket organikusan termesztettek...

Ugyanez vonatkozik a kiskertedben növekvő paradicsomra, paprikára, hiszen a földről, talajból még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is kerülhetnek rájuk szennyeződések.

Jó hír viszont, hogy az előkészített, megmosott zacskós salátaleveleket teljesen szükségtelen újra megmosni.

A zöldségek hámozása nem helyettesíti az alapos öblítést, hiszen ha nem tartjuk őket a folyóvíz alá, könnyen előfordulhat, hogy hámozás közben átvisszük a héjukon található baktériumokat az alsó rétegekre. Éppen ezért viszont, ha már egyszer leöblítettük, nem kell feltétlenül a higiénára hivatkozva lehámozni a kígyóuborkát, vagy a cukkínit, elég, ha végigmegyünk rajtuk egy dörzskefével.

Sokan abban a hitben élnek, hogy a legjobb, ha közvetlenül a vásárlás után lesikálják a zöldségeket, gyümölcsöket, ez azonban nem csak hiábavaló művelet, hiszen a későbbi tárolás során még bőven rakódhat rájuk baktérium, de káros is lehet. A mosással ugyanis eltávolítjuk a zöldség, gyümölcs természetes védőrétegét, így sokkal hamarabb tönkremehetnek. Elég tehát, ha közvetlenül fogyasztás előtt mossuk le őket.

(Modern Farmer, kép: renegadehealth.com)