Jump to content

Mediterrán diétával a méhrák ellen

2015. 06. 18. 14:14

Azok a nők, akik a görögök, spanyolok és olaszok étrendjét követik, azaz temérdek gyümölcsöt, zöldséget és diófélét fogyasztanak, ezzel nagyon sokat tesznek a méhrák megelőzése érdekében.

A méhrákról tudni lehet, hogy szoros összefüggésben van a korral, a testsúllyal és az étrenddel is. Ez utóbbi tényezőt húzzák most alá brit szakemberek, mondván, azok, akik a mediterrán diétaként elhíresült étrendet követik, jóval kevésbé vannak a méhrák kockázatának kitéve. A mediterrán diéta során nagy hangsúlyt kapnak a friss zöldségek és gyümölcsök, a különböző halak, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.

Egy brit rákkutató csoport vizsgálatai szerint a mediterrán diéta követői életmódjukkal 57%-kal csökkentik a méhrák kialakulásának esélyét.

A szakemberek a következő kilenc összetevőre bontották le a mediterrán diétát: zöldségek, gyümölcsök (közte a csonthéjjas gyümölcsök is), hüvelyesek, gabonafélék, burgonya, hal, telitetlen zsírok (húsfélék), tej és egyéb tejtermékek, illetve (visszafogott mértékben) alkohol.

A vizsgálatból úgy tűnik, hogy aki ezekből hét-kilenc csoportot fogyaszt rendszeresen, az 57%-kal csökkenti a méhrák veszélyét. Aki csak hatot, az 46%-kal, aki ötöt, az pedig 34%-kal. Ennél kevesebbnél azonban már nem érvényesültek a pozitív előnyök.

A kutatásból tehát az derül ki, hogy a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással nagyon sokat tehetünk egészségünk érdekében. Ezen felül még sokat segít, ha nem dohányzunk, rendszeres testmozgást végzünk, és kerüljük a stresszt.

A mediterrán diéta rákmegelőző hatása azért is nagyon fontos, mert mind több és több nőt diagnosztizáltak méhrákkal az utóbbi évtizedekben.

(Kép: Robert Couse-Baker)