Jump to content

Egy elfeledett gyümölcs nyomában

2017. 12. 13. 17:00

Emlékszem gyermekkoromra, amikor a nagyszüleim kertjében csipegettem a ribizlit, a pöszmétét és a naspolyát. Olyan elfeledett gyümölcsnevek ezek, amelyeket hosszú éveken át nem hallottam. Egészen addig eszembe sem jutott a naspolya, míg valakitől meg nem hallottam újból.

Jól esett hallani a már-már elfeledett szót, hiszen gyermekkori emlékeket elevenített fel bennem és szinte éreztem a különleges gyümölcs ízét, illatát. Sokaknak azonban teljesen idegenül cseng a naspolya neve. Ha megkérnéd ismerőseidet, hogy soroljanak fel különleges gyümölcsöket, akkor szinte biztos, hogy a naspolya szóba sem kerülne.

A naspolya fa kistermetű. Gyümölcse nem túl bizalomgerjesztő. Az a fajta, amely mellett minden gondolkodás nélkül elmennénk. Eszünkbe sem jutna levenni és megenni, hiszen éretten is barna. A naspolya pedig akkor érik, amikor szűkölködünk más gyümölcsökben. Az alma, a körte és a birs rokonságában álló naspolya igazi téli csemege.

Igazi hazája Közép-Ázsia, de más források szerint Japánból vagy Kínából származik. Arról egyáltalán nincs feljegyzés, hogy hazánkba mikor került először, de a XIX. század elején már egy gyümölcsfaiskola árjegyzékén szerepelt a naspolya.

Méltatlanul elfeledett gyümölcsről van szó. Nem véletlenül cseng sokak számára teljesen ismeretlenül a gyümölcs neve. A naspolya gömbölyű. Megtévesztő, mert éretten is barna a héja, ráadásul még molyhos is. A gyümölcs húsának íze semmihez sem hasonlítható, édeskésen fanyar, és kásás állagú. Ha a naspolya kemény, akkor még ehetetlen, érlelés után azonban megpuhul, vagyis utóérő gyümölcsről van szó. Szinte papírvékony hájéból könnyű kinyomni a gyümölcshúst, amely ugyancsak barna színű.

A naspolya ősszel,október végén és november elején érik meg. Abban hasonlít a naspolya a kökényhez, hogy akkor leginkább fogyasztható, ha megcsípi a dér, vagy pedig száraz helyen érlelni szükséges.

Nem is ismerted a naspolyát és most mégis arra biztatunk, hogy kóstold meg, ugyanis természetes gyógymódja lehet a gyulladáscsökkentésnek. A naspolya leveléből és terméséből készített termékek kiválóak a garat és a szájüreggyulladások kezelésére. Ezentúl a naspolya magjából elkészített tea a vesekővel küszködőknek segíthet. Magas vastartalma miatt vérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Erősíti a csontokat, hiszen kalciumot is tartalmaz.

Bátran fogyasztható nyersen is, de akár lekvár, püré is készíthető belőle.

Talán azért sincs a köztudatban a naspolya, mert a gyümölcs nem a legétvágygerjesztőbb, ráadásul ahhoz, hogy ehetővé váljon, még várni is kell. Mégis arra sarkallunk mindenkit, hogy fedezzék fel ezt a gyümölcsöt, amelynek húsa tele van C-, B-, E-vitaminnal, vassal, káliummal, kalciummal, cinkkel is. A naspolya pektintartalmával segíti a jó anyagcserét. Ekkorra már kifogyunk a más gyümölcsökből. Jól jöhet az elfeledett és a köztudatban alig ismert naspolya, amely télen válik fogyaszthatóvá.

(Forrás: marmalade.hu | rootsimple.com, littlemarketkitchen.com, boroughmarket.org.uk/képek)