A szőlőben található ásványi anyagok és vitaminok, elősegítik szervezetünk normál működését. Ilyen a szelén, kálium, vas, biobin, folsav, valamint A, K-, B1-, B2-,B3-,B6-,C-és E-vitamin. A szőlő magas rosttartalma elősegíti a bélrendszer normál működését, megkönnyíti az emésztési folyamatokat. Nagy mennyiségben fogyasztva éppen ezért, hashajtó hatású. Nem csak a bélrendszer tisztítását segíti elő, a szervezet számára szükséges folyadékotmennyiséget is pótolhatjuk vele. A szőlőszemek víztartalma ugyanis igen magas. Magas víz- és kálium tartalmának köszönhetően vízhajtásra is alkalmas, továbbá elősegíti a szervezet méregtelenítő folyamatait.
A szőlőből nyert vitaminok, ásványi anyagok, és rostok, növelik szervezetünk energiaszintjét, ennek köszönhetően, élettel telibbé, energikusabbá válunk. Nem csak a szőlőszemek, a magok is nagy mértékben tartalmazzák a hasznos anyagokat. Éppen ezért számtalan krém és olaj készülhet belőle. A benne található anyagok antioxidáns hatásúak, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de megállják a helyüket stressz és ízületi panaszok orvoslásában is.
A szőlőmagból sajtolt olajat a kozmetikaipar is előszeretettel használja, különféle krémek és szépségápolási termékek alapanyagaként. A benne található vitaminok és ásványi anyagok csökkentik a bőr öregedési folyamatait és regenerálják arcbőrünket. A szőlő leghasznosabb anyagait a magok és a szőlőhéj tartalmazzák, fogyasztás előtt alaposan tisztítsuk meg a gyümölcsöt.