Jump to content

Gluténmentesen az élet

2017. 11. 03. 17:00

Az étkezés az élet fenntartásához szükséges tevékenységünk. Enni tehát kell, az persze nem mindegy, hogy mit fogyasztunk el. Nemcsak az „az vagy, amit megeszel” elv miatt, hanem azért sem mindegy, mert köztünk sokan vannak, akik valamilyen alapanyagra érzékenyek.

Rosszullétek, allergiás reakciók, rossz közérzet és megannyi jelzéssel reagálhat arra a szervezetünk, ha valamelyik összetevőt nem tudja megemészteni. Aztán villámcsapásszerűen érhet az orvosi diagnózis: gluténérzékenység. Mi az a glutén?

Egyre többen vannak, akik valamilyen ételallergiával küzdenek, a gluténérzékenység is ilyen, de mit is jelent az valójában? Annyit azonnal tudunk, hogy az étrendünkön jelentősen változtatni kell.

A glutén a búzafélék egyik fehérjéjét jelenti. Nevezik még sikérnek is. A glutént két fehérje alkotja: glutenin, gliadin, ezek közül is a gliadin az, amely a gluténérzékenységet kiválthatja. Ha valaki érzékeny a gluténra, azt a szervezete úgy jelzi, hogy hasmenés, vagy éppen székrekedés gyötri, puffad a hasa, rossz a közérzete.

A gluténmentes élet tehát azt jelenti, hogy mindent, amiben búzaféle van, ki kell hagyni? Márpedig alapétrendünk a kenyér és a péksütemények, hogyan lehetne ezek nélkül élni? Éppen emiatt a gluténmentes étrendre úgy tekintünk, mint valami megközelíthetetlen misztérium. Igazából nincs másról szó, mint a szokásinkat és a gondolatainkat kell együttesen megváltoztatni. A kezdetekben valóban több időt és energiát kell arra fordítanunk, hogyan is álljon össze étrendünk, de ma már szakemberek segíthetnek abban, hogyan épüljön be mindennapjainkba a gluténmentesség.

Nem kell túlgondolni a dolgokat, hiszen nő létünkre valószínűleg már túl vagyunk néhány diétán és fogyókúrán. Ilyen esetben gyakran hagyjuk ki étrendünkből a kenyeret, a péksütikre egyenesen úgy tekintünk, mint rosszakaróinkra. Kerüljük a lisztet is.

Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, ha gluténmentesre akarjuk fogni az életmódunkat. Korábban nehezebb volt megvásárolni a megfelelő termékeket, és drága is volt, mára azonban már a kisebb boltok is felkészültek arra, hogy egyre több gluténérzékeny él köztünk. A boltok polcai roskadoznak a gluténérzékenyek számára készített termékektől. Be kell szerezni a gluténmentes élelmiszereket, de a húsfogyasztás nemhogy nem tilos, hanem ajánlott is. Emellett ugyanúgy fogyaszthatók a zöldségek és a gyümölcsök.

Akik ételallergiában szenvednek, azok számára alaptevékenységgé fog válni, hogy vásárláskor a termékek címkéjét átnézze allergiát kiváltó anyagok után kutatva. Ezeket ma már fel kell tüntetni az élelmiszereken és ez nagyban megkönnyítheti azok életét, akik érzékenyek bizonyos élelmiszerekre. Nemcsak az ételek tartalmazhatnak glutént, hanem bizonyos tisztálkodási szerek is. Jobb félni, mint megijedni, így nem árt azok címkéjét is átmustrálni. Mára már egyre több étteremben odafigyelnek az ételallergiásokra.

Gluténmentesen nem csak a gluténérzékenyek élhetnek, ugyanis többen döntenek úgy, hogy kihagyják étrendjükből ezt az alapanyagot, és ezáltal javulhat életminőségük is.

(Forrás: marmalade.hu | healthyceleb.com, menoclinic.com, bioinyenc.hu/képek)