Jump to content

Gyermekkorunk kedvence volt a PEZ, és ma is szeretik

2017. 10. 29. 17:00

Mi az, ami a mostani felnőttek is szerettek gyermekkorukban is létezett, de a ma gyermekei ugyanúgy ismerik és szeretik i? Egy édesség és annak ötletes adagolója. Beugrott? Ez bizony a PEZ cukor.

Ami már olyan régóta forgalomban van, hogy mostani gyerekek és akár még a szüleik is ismerték, annak története is van. Így van ez a PEZ-zel is. Ráadásul még csak nem is a szülők gyerekkorára datálódik a PEZ indulása.

A PEZ egy osztrák vállalkozónak köszönhető. A Pfefferminz néven futó cukorka magyarul bormentát jelent. A PEZ a német szó elejéről, közepéről és végéről kiragadott betűkből áll, így egy rövidebb mozaikszóval illetjük ezt a cukrot a mai napig.

Amikor 1927-ben piacra került Edward Haas osztrák vállalkozó terméke, akkor azért kapta a Pfefferminz, vagyis borsmenta nevet, mert a cukrot leginkább az erős dohányosok részére értékesítették, hogy leheletük üdébb legyen. Később már PEZ adagolót is lehetett kapni, csakhogy akkor az egy egyszerű, öngyújtószerű kis szerkezet volt. Egyáltalán nem véletlenül találták ki ezt a megoldást, hiszen a PEZ cukor és adagoló lényege a dohányzásról való leszokás megkönnyítése volt. Az öngyújtó használathoz hasonlatos mozdulattal lehetett már akkor is a cukorhoz jutni.

Kezdetben csak mentolos ízben volt kapható a cukor, így nem sok köze volt a gyerekek ízléséhez egészen 1955-ig, ugyanis akkor már nemcsak bormenta, hanem gyümölcsízű cukorkákat is gyártott a PEZ cég. A különböző ízű cukrok ráadásul sokféle színben pompáztak. Ekkor a PEZ már gyermekbarát termékké vált, sőt a célközönség is a felnőttek köréről a gyerekekre tért át.

Ha már ennyire gyermekközpontú lett a PEZ, akkor arra is törekedtek, hogy még inkább elnyerje a gyerekek kegyét, ezért 1962 óta a figurás adagolók is a piacra kerültek. Hiába koncentráltak az ízben és figurákban is a gyerekekre, azért a PEZ adagólója azóta is erősen hasonlít egy öngyújtóra. De mit sem törődtek azzal a gyerekek, ha az adagolók mesefigurákkal díszítették. Ezzel a megoldással azonnal közkedveltté vált a cukor és adagolója is.

A PEZ adagolók között volt olyan kakukktojás, amely nem öngyújtó alakú volt, hanem pisztoly. Bizarr módon a ravasz meghúzásával a pisztoly egyenesen kilőtte a cukrot.

Máig annyira kedvelt a PEZ, hogy évente 4 milliárdnál is többet fogyasztunk belőle világszerte. Manapság már nagyon sok helyen vannak különféle automaták, amelyekből az érme bedobása után hozzájuthatunk a kiszemelt finomsághoz. Mégis a PEZ volt az első, amelyik a nagyvárosok forgalmas területeire PEZ-automatákat helyezett ki, csak hogy mindenki hozzájuthasson egy csipetnyi édességhez.

(Forrás: marmalade.hu | candyfavorites.com, legionofleia.com, boredomtherapy.com/képek)