Jump to content

Ezért hallgass zenét!

2017. 10. 28. 11:27

A zenehallgatás kortól és nemtől függetlenül jelen van a mindennapjainkban. Te miért hallgatsz zenét? Hogy relaxálj, megnyugtasd a lelked, kizárd a külvilágot? Hogy lendületet vigyél a mindennapi rutinfeladatokba? Hogy felpezsdítsd a tested?

Mire jó a zene?

A zene számos dologra gyógyír, hiszen hat a lélekre, agyunkra, sport közben fokozza a teljesítményt, javítja az állóképességet. Bizonyos zenefajtákat gyógyítására is használnak, a zeneterápia módszereként. Bár kevesen gondolnák, de hatással van a hormonokra, valamint az egyes zenetípusok különféle érzelmeket ébresztenek bennünk. Bizonyos dallamok melankolikus, depresszív állapotba taszítanak, más dallamok heves érzelmeket, agressziót válthatnak ki, de vannak olyanok, melyek boldogságot, lelki megnyugvást és jókedvet okoznak.

Bizonyos népcsoportok és törzsek gyógyításra, hipnotizálásra is használják a hangszeres muzsikát.A zene segít kirángatni a lehangoltságból, segítségével lekűzdhető a stressz, orvosolható az alvászavar, vagy javíthatóak a koncentrációs problémák.

A szervezetre gyakorolt hatását befolyásolja a zene műfaja, a hangszín, a hangmagasság, a ritmus, a dallam, a zenében hallható hangszerek, a zene mondanivalója, tempója, maga a zene kultúrája. A dallamosabb zenék azon túl,hogy jókedvre derítenek, feszültségoldásra is kiválóak. A klasszikus zene gondolatot teremt, hatására megélénkül az egyén kreativitása. A romantikus dallamok kedvelői szeretnek a zene hatására álmodozni, vágyakozni.A gyorsabb ritmusú zenék hatására légzésünk és pulzusunk megemelkedik, míg a melankolikusabb, lassabb zenék hatására ezek az értékek csökkennek.A meditációs zenék éppen ezért alkalmasak arra,hogy kikapcsolják elménket, valamint testünk relaxációs állapotba kerüljön általuk.A komolyzenei művek a meditációs zenékhez hasonlóan megnyugvást váltanak ki szervezetünkből. Fontos azonban megjegyezni,hogy a zene is lehet káros. Ha gyakran hallgatjuk túl hangosan fülhallgatóval, vagy anélkül, egy idő után halláskárosodást okozhat.

A zene jótékony hatása az ideghálózatra is kiterjed. Az az ember, aki szereti a zenét, az nyitott a világ dolgaira, az új ismeretek befogadására. A rendszeres zenehallgatás erősíti a boldogságérzetét. Ugyanis a zene teljes átélése, ráhangolódás a dallamokra, a hangszerekre érzelmeket vált ki belőlünk.

Bizonyos zenetípusokat orvosok is alkalmaznak, többek között a szívbetegségek kezelésére, ugyanis a zene stresszcsökkentő hatása segít a stressz és koszorúér betegségek kezelésében. Oldja a szorongást, ezáltal a stressz kezelése is könnyebbé válik. A zenehallgatás csökkenti a szívfrekvenciát, a vérnyomást és és a szorongást.

Az elsődleges indok, amiért az emberek szeretnek zenét hallgatni,az hogy a zene képes fél pillanat alatt kizökkenteni az aktuális kedélyállapotunkból, már néhány másodperc után jókedvet csalhat arcunkra a szeretett dallam. A zenékhez képeket is társíthatunk, agyunkat , kreativitásunkat, alkotóképességünket, képzelőerőnket is fejleszthetjük segítségével. Bátran hallgasd kedvenc muzsikád, hiszen egy jó zene egy átlagos napot is képes bármikor varázslatossá tenni, lelkünket feltölteni energiával, testünket regenerálni.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)