Jump to content

Tedd nyugodttá az éjszakát

2017. 10. 27. 19:00

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy otthonunk kényelmes legyen, hiszen az a zajos hétköznapokból való menekülési pont. Sokat jelent számunkra, hogy nyugodtan tudjuk álomra hajtani fejünket.

Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy alvásunk nyugodt legyen, hiszen a kavarodott világban szükségünk van a megfelelő minőségű pihenésre, alvásra. Kényelmes ágyat és matracot vásárolunk, pihepuha ágyneműbe burkoljuk takaróinkat, párnáinkat, kellemes illatot teremtünk és nyugtató zenét hallgatunk. Csakhogy ha valamelyik családtagunk horkolásba kezd, azzal keresztülvághatja számításainkat. Garantáltan oda a nyugodt pihenés, de mindenki számára. Olyankor sem az nem alszik nyugodtan, aki horkol, sem pedig az, akinek hallgatnia kell.

A horkolás azért alakul ki, mert a légzőszervünkben valami gátolja azt, hogy a levegő szabadon áramoljon. Horkolás közben a lágy szájpad berezonál, ennek köszönhető a hallható a zavaró, sőt elviselhetetlenné váló hang.

Mit kellene tenni azért, hogy a horkolást megállítsuk? A horkolás nemcsak annak szervezetére van hatással, aki a hangos és kellemetlen hangokat kiadja, hanem akár a párkapcsolat romlásáért is felelős lehet. Az oldalba böködés, a rugdosás, az orr befogása egyenesen ágyban zajló csatává fajulhat.

A horkolás kialakulhat allergia, orrpolip, orrsövényferdülés, arcüreggyulladás, megfázás, elhízás miatt is, de a túl ernyedt izmok, a terhesség, a stressz is okozhatja azt, hogy ne legyenek nyugodtak az éjszakák.

A legtöbben akkor horkolnak, ha az alváshoz a háton fekvést választják alvópóznak. Ez könnyen megoldható úgy, hogy a horkolót addig noszogatjuk, míg az oldalára fekszik. Érdemes elve az oldalon fekve elaludni, vagy intézzük úgy, hogy a háton fekvés kényelmetlenné váljon. Van egy módszer, amelyet kipróbálhatnak azok, akik már szeretnének egy jót aludni, de a horkolás ellehetetleníti azt. Ha a lepedő alá egy kisebb labdát varrunk, akkor a horkoló számára nem lesz kényelmes a háton alvás. Hiába fordul oldalt fekvésből a hátra, az nem kivitelezhető, így visszafordul és nincs horkolás.

Horkolásgátlónak akár az is megteszi, ha párunkkal beszélgetünk. Akár elalvás előtt meg lehet beszélni az aznapi történéseket, vagy, hogy másnap mi várható. Kutatók azt is elárulták, hogy akik szeretnek naponta dalra fakadni, azok között kevesebben horkolnak.

A lefekvés előtti több folyadék bevitele segíthet abban, hogy a nyálkahártya ne száradjon ki, így a horkolásnak is kisebb az esélye. A nyugodt alvás azonban nem garantált, mert az illemhelyet lehet még este is látogatni kell. Áthidalható azonban, ha az otthonunk páratartalmát megnöveljük, mert a túl száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyát és az horkoláshoz vezethet.

Ha eddig kis és lapos párnán aludt az, aki eddig horkolásával zavarta az éjszakát, akkor érdemes magasabb párnával próbálkozni. Ha ugyanis a fej magasabban van, akkor a légutak is szabadabbak, és levegőhöz is könnyebben jutunk.

(Forrás: marmalade.hu | askdrshah.com, dailyhealthpost.com, dailyhealthpost.com/képek)