Jump to content

Képekben a történet

2017. 10. 25. 17:00

Abban az időben, amikor még nem volt se televízió, se rádió, se internet, azonban az írott sajtó már létezett az emberek egyik szórakozását az olvasás jelentette. A képregények megjelenésével már képekben is megelevenedett egy-egy történet.

A mai értelemben vett képregény a XIX. század találmánya, de már a sumérok is készítettek képekkel illusztrált papírtekercseket. Az ötlet és az igény már az időszámításunk előtt 2500 körül létezett. A képregények gyökerei azokban a kódexekben és falfestményekben vannak, amelyek az olvasni és írni nem tudók számára készültek. A keresztény kultúrában is készítettek vallási jellegű faliszőnyeget, amely ugyancsak a képes mondanivalót ismertette az emberekkel. A könyvnyomtatás előtti időkben ezek mind hosszadalmas munkát igénylő alkotások voltak. Cambridge-ben őriznek egy olyan művet, amely már sokkal inkább a mai képregények formáját ölti magára. Vagyis ebben az egy filozófus életét megelevenítő képregényszerűségben már a főhős gondolatai a rajzolt figura szájából kelnek életre.

Ahogy a könyvnyomtatást Gutenberg a világ használatára bocsátotta, úgy nyíltak meg a lehetőségek az emberek előtt. A képek eleinte röpcédulákon jelentek meg, főleg természeti katasztrófákról, háborúkról adott rövid és tömör képes információt az emberek számára. Az akkor világban nagy volt az írástudatlanság, így képek formájában ismertették az emberekkel a történéseket.

Annak a képregénynek a szorosan vett igazi őse, amely ma is lapozgatható, az a XIX. század Amerikájában alakult ki. A kimondottan XIX. századi műfaj első darabja egy elálló fülű, foghíjas, sárga ruhás fiúról szóló képregény volt. A Yellow Kid, vagyis a Sárga kölyök néven futó képregényben a fiú története elevenedett meg, aki a nyomornegyedek életét tárta az olvasó elé. A fiú történetét bemutató képregény egy illusztrátornak köszönhető, aki nemcsak a tudomány terén készített pontos rajzokat, hanem képregény formájában is megmutatta tehetségét. Munkáján túl is szeretett rajzolni, és először csak saját szórakoztatására készített poénos rajzokat, majd Joseph Pulitzer New York World lapjának illusztrátora lett. Az 1896-ban megjelent első számú igazi képregény után nem sokkal természetesen újabb, konkurens alkotások is megjelentek.

1934-ben újabb fejezetet nyitott a képregénytörténelem, ugyanis megjelent az első olyan képregény, amely nagy terjedelmű, önálló magazinban tárta az érdeklődők elé tartalmát. A második világháború után a kiadók felismerték az igényt a különböző műfajú képregények megjelentetésére, így egyre jelentek meg hősök, szörnyek, boszorkányok, és persze szerepelt benne erőszak, erotika is.

Az irodalmat és a képzőművészetet sajátosan ötvöző új műfaja a képregény. Az önálló kockákban szereplő mozzanatok egysége, amelyek a képkockák összekapcsolásával nyernek értelmet.

(Forrás: marmalade.hu | cartoons.osu.edu, loc.gov/képek)