Jump to content

Tedd félre a lustaságod! Legyél formában ősszel is!

2017. 10. 18. 13:21

Egészséged megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Legyen szó akár sportolásról, akár egy kellemes délutáni sétáról, egy csodálatos őszi erdei kirándulásról,  szervezeted garantáltan feltöltődik enerigával, és a mozgás öröme egészségedre is jótkékonyan hat majd.

Miért mozogjunk?

A mozgás serkentőleg hat az agyunkra, így növelhetjük szellemi képességeinket, és memóriánkat is javíthatjuk. Hatására javul agyunk vér és oxigén ellátása, ereink rugalmasabbak lesznek. Ezáltal csökkenthető a depresszió, a szorongás és a frusztráció kellemetlen érzése. Egyes kutatások bizonyítják, hogy a mozgás az olyan betegségeket is segít megelőzni, mint az Alzheimer-kór, vagy az agyvérzés. A rendszeres mozgás gyermekkortól időskorib mindenkinek egyformán ajánlott.

Továbbá a testmozgás endorfint, azaz boldogság hormont termel, legyen szó kocogásról, sétáról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy futásról, az endorfintermelés garantált. Éppen ezért egy-egy edzés után, az ember felszabadultabbnak, könnyedebbnek, boldogabbnak érzi magát. Nem utolsó sorban a testmozgás kiváló módja a stressz levezetésének.

Amikor a fogyásra gondolunk az első dolog, ami eszünkbe jut a siker érdekében, hogy valamit sportolnunk kellene. A sport mellett, persze fontos odafigyelni arra, hogy mit és mikor eszünk. Valós testsúlycsökkenés akkor következik be, ha a mozgás intenzív és rendszeres. Ha ezt kombináljuk azzal, hogy az egészségtelen ételek, a rengeteg cukor és szénhidrát fogyasztását visszafogjuk, a siker garantált.

A sport és a mozgás az öregedésre is jótékonyan hat, ugyanis rendszeres mozgás esetén lassulnak az öregedési folyamatok. Kutatások igazolták, hogy a rendszeres mozgás akár öt évvel is megnövelheti az élettartamot. Az egészséges, karbantartott szervezetben az öregedést gátló sejtek száma megnő a rendszeres testmozgás hatására.Végül de nem utolsó sorban, a mozgás kiváló gyógyszer a különféle betegségek ellen. Hatására immunrendszerünk megerősödik, nő az ellenállóképessége a különféle betegségekkel szemben, másrészt hormonháztartásunk is egyensúlyba kerül. 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)