Jump to content

Van wifi? Van, de tudod, kinek köszönhetjük?

2017. 10. 14. 17:00

Okostelefon nélkül még az életvitelünk sem olyan, mint nélküle. A legtöbbünk kezéhez van nőve, és nem feltétlenül haszontalan dolgokra használjuk, hiszen nem mindenki csak a közösségi oldalt lapozza telefonján keresztül, hanem ügyeket is intéz. Mai életük alaptartozéka.

Mi az első, ha felkelünk? A telefonon bekapcsoljuk a wifit, ha netalán éjszaka szüneteltettük a kapcsolatot. Ha elutazunk valahová, talán az első kérdéseink között az szerepel, hogy van-e wifi, és ha van, mi a jelszó? Ugye milyen általános élethelyzet ez? Egyértelmű, hogy érdekel mindenkit, hogy hozzá lehet-e férni a wifi jelhez, ugyanis akkor nem kell fizetős adatforgalmat bonyolítani, hanem ingyen használható az internet. Anyagias és online világunkban ez nagyon fontos tényező, ezért bárhová is megyünk, azonnal azt kutatjuk, hogy mi a wifi jelszó.

Ha azonban azt kérdeznénk tőlünk, hogy kinek köszönhetjük a wifit, akkor legtöbbünk nem tudná a választ, viszont egy férfit sejtenénk a feltalálóban. Nos, nagyot tévedsz te is, ha férfire gondolsz. Egy nőnek köszönhetjük a wifit, méghozzá egy gyönyörű és ráadásul nagyon okos nőnek. A szépségét a színpadon megmutató hölgy Hollywood egyik sztárja volt. A világ egyik legszebb asszonyaként is számon tartott nő Hedy Lammarr volt, aki a közönséggel könnyen elhitette, hogy csak egy gyönyörű, de butácska nő, míg párhuzamosan a haditechnikába is otthonosan mozgott. Műszaki tudományban való jártasságát találmányaiban is kibontakoztatta.

Hedy Lamarr, születési nevén Hedwig Eva Maria Kiesler, 1914. november 9-én született Bécsben. Édesapja igen jómódú bankár volt, édesanyja pedig Budapestről elszármazott zongorista. Habár szülei nem járatták a gyermeket iskolába, taníttatására nagy hangsúlyt fektettek, házi tanítók jártak tanítani. Dolgukat jól végezték, hiszen a kislány tízévesen már több nyelven beszélt, remekül énekelt és táncolt is. Tehetségét kihasználva tiniként egy színiiskola diákja lett és 1929-ben már világhírnévre tett szert egy némafilmmel, majd annak hangos változatával. Hiába volt tehetséges, a színpadon ezt lustasága miatt kevésbé tudta érvényesíteni. Ami miatt mégis felkérték szerepekre az a szépsége volt, így egyfajta kellék volt a színpadon, a kamerák előtt.

A színpadon szépségével és megjelenésével hódított, abban a korban miatta vált divatossá a kalap viselése is, de a színfalakon túl eszét is használta. Nő és szépsége dacára kiváló műszaki érzékkel rendelkezett és első férje – Fritz Mandi, a hat férjből az első – révén megismerkedett hadiiparral is. Tudását tárgyiasította is, így első feltalálása egy társával közösen megalkotott rádió-távvezérlésre alkalmas berendezés volt. A készülék éppen annyi frekvenciát használt fel, mint ahány billentyű a zongorán van, azaz 88-at. Talán ez így sokunknak nem mond szinte semmit, azonban a haditengerészet felhasználta ezt a találmányt, és ez a mai wifi, bluetooth, valamint a mobiltelefon alapja is. Több találmányt köszönhet a világ Hedy Lamarrnak.

Az okos és szép Hedy Lamarr neve nem merült feledésbe, mert díjat neveztek el róla, valamint születésnapján, az ő tiszteletére van az Európai Feltalálók Napja. Hedy Lamarr 2000-ben hunyt el, de ránk hagyta tudását.

(Forrás: marmalade.hu | independent.co.uk, mitrium.com/képek | youtube.com/videó)