Jump to content

Az a sokoldalú tök

2017. 09. 19. 17:00

A nyár a gyerekek kedvenc évszaka, amelyet főleg a nyári szünet miatt értékelnek annyira. Kikövetkeztethető, de vissza is emlékezhetünk gyermekkorunkra, hogy az ősz pontosan az iskola miatt nem volt a kedvencünk, pedig annyi csodát mutat és ad nekünk.

Az egyre színesedő falevelek, a lehullott avar olyan hangulatot teremtenek, amelyek hozzájárulnak az őszi hangulathoz. Habár szelesebb, esősebb, hűvösebb ez az évszak, de a nap még megmutatja erejét. Igazán szép az egyre ritkuló lombozatú, színesben játszó lombkorona, és a földre hullott levelek vastag és puha rétegén is jó sétálni. Az őszi időszak egyik fő terménye a sütőtök, amely sokat ad nekünk. Igazi vitaminbomba, amelyből sok finomság készíthető.

A sütőtök egyik kedvelt felhasználási módja, ha belét kivájva, haját mintára vágva lámpást, kerti dekorációt készítünk. Ma már nem ritka látvány, hogy ősszel és tökszezonban, – Halloweenkor pedig pláne –, töklámpások világítanak a kertekben. Ha töklámpást, dekorációt szeretnénk készíteni a tökből, akkor a magjától meg kell szabadulni. Ha kibeleztük, a magokat vétek lenne kidobni, ugyanis cinkben, foszforban, magnéziumban, mangánban, rézben és vasban is gazdag finomság. A magokat meg kell tisztítani a tök húsától, hagyjuk egy napig száradni azokat, majd előmelegített, 160 ºC-ra beállított, sütőpapírral bélelt sütőben, néha megkevergetve süssük negyed órán keresztül. Eddig csak jót kaptunk a sütőtöktől, de természetesen a húsát is sokféleképp fel lehet használni.

Az egyik leggyakoribb felhasználási mód, hogy a magjától megszabadított sütőtök húsát megsütjük. Pici babák étrendjébe is tartozhat, de felnőttként ugyancsak lehet igazi kedvenc. Készíthetsz sütőtökből levest, főzeléket, köretet, tölteléket, sütemények tésztájába is adagolhatsz belőle, italokat is. Ha ebben az időszakban odafigyelünk arra, hogy a sütőtököt beépítsük étrendünkbe, akkor a szervezetünkben esetleges gyulladásokat úgy kezeljük, hogy közben élvezzük az ízeket. A meghűléses és megfázásos időszaka is most kezdődik, de erre is gyógyító hatású a sütőtök. Ha az idényben sokat fogyasztunk ebből a növényből, akkor még fogyást is előidézhetünk. Kalóriatartalma alacsony, nyersen, sülve és főve is kiváló. A bőrünkre is jó hatással van.

Kevesen tudják és kevesen ismerik, hogy a sütőtökből lekvár is készíthető. Talán még nem is hallottál erről, pedig igazán ínyenc csemegének számít. Amúgy is a befőzések idejét éljük, és ha annyi sütőtök áll rendelkezésünkre, amelyet már ételeinkhez nem tudunk felhasználni, de kidobni sem szeretnénk, akkor ki lehet főzni lekvárként. Ha már a lekvár is ismeretlen volt számunkra, akkor talán még hihetetlenebb, hogy akár pálinka is főzhető a sütőtökből. Már pedig ismeretes, hogy a magyar ember mindenből képes pálinkát készíteni. Miért éppen a sütőtökből ne?

(Forrás: marmalade.hu | zena.cz, davidlebovitz.com, munchies.vice.com/képek)